مشاوره ازدواج زمانی است که زوجها از یک متخصص راهنمایی میگیرند تا مشکلات و مسائل مختلف مانند مسئولیتهای مشترک، خیانت و موارد دیگر رابطه را برطرف کنند.
دلایل مختلفی وجود دارد که یک زوج برای رابطه خود به دنبال کمک حرفه ای باشند. مشاوره ازدواج و زوج درمانی به خصوص زمانی که زودتر شروع شود می تواند بسیار موثر باشد.
هنگامی که تصمیم گرفتید درمان را امتحان کنید، قدم بعدی یافتن مشاوری است که در ازدواج یا زوج درمانی تخصص داشته باشد. ممکن است مجبور شوید با بیش از یک تراپیست ملاقات کنید تا تناسب مناسب را پیدا کنید. مهم است که هر دو طرف احساس راحتی کنند، بنابراین تا زمانی که فرد مناسب را پیدا نکرده اید به تلاش خود ادامه دهید.
در این مقاله چگونگی مؤثر بودن مشاوره ازدواج، دلایل مراجعه افراد به مشاوره و همچنین افرادی که ممکن است از آن بهره مند شوند را بررسی خواهیم کرد. همچنین در مورد راهکارهایی برای شرایطی مثل اینکه شریک زندگی شما نمیخواهد به مشاوره برود (اما شما میخواهید) صحبت کرده و نکاتی را برای حل سالم تعارضات رابطه به شما ارائه خواهیم داد. در ادامه این مطلب مفید با دنیای موسیقی درمانی همراه باشید.
اثربخشی مشاوره ازدواج
مطالعه شده ترین و مؤثرترین شکل زوج درمانی، زوج درمانی متمرکز بر عاطفه (EFT) است که توسط دکتر سو جانسون توسعه یافته است. تحقیقات نشان میدهد که این درمان طولانیمدت است و برای افراد دارای پیشینههای قومی و فرهنگی مختلف نیز مفید است.
برای مثال، یک مطالعه در سال 2017، اثربخشی زوجدرمانی را در گروهی از آسیب دیدگان، با تنوع در سن و نژاد، بررسی کرد و دریافت که به طور کلی مؤثر بوده و روابط 18 ماه پس از درمان بهبود یافته است.
مطالعه دیگری که در سال 2017 انجام شد نیز بهبودهایی را نشان داد که 24 ماه پس از درمان به طول انجامید. تحقیقات منتشر شده در سال 2015 نشان داد که زوج درمانی متمرکز بر عاطفه (EFT) در زوج هایی که ناباروری را تجربه می کنند نیز مفید است.
آیا مشاوره ازدواج واقعا کارساز است؟
مشاوره ازدواج می تواند برای بهبود رابطه شما موثر باشد. با این حال، عوامل زیادی مانند تمایل شما برای کار بر روی رابطه خود، در اثربخشی آن نقش دارند.
به طور کلی، محققان ازدواج و روابط پیشنهاد می کنند که هدف زوج درمانی باید تغییر الگوهای تعامل، ارتباط عاطفی و ارتباط بین شرکا باشد.
آیا مشاوره ازدواج ارزشش را دارد؟
مشاوره ازدواج برای هر زوجی که میخواهد راههایی برای بهبود شراکت خود بیابد میتواند ارزشمند باشد. این می تواند در نقاط مختلف یک رابطه مفید بوده و به طیف گسترده ای از مسائلی که ممکن است در ازدواج وجود داشته باشد کمک کند.
- زوجهای جوانتر می توانند از مشاوره بهرهمند شوند: مشاوره میتواند به آنها کمک کند تا ارتباطات سالمی را در اوایل ازدواج برقرار کنند. مطالعات نشان داده است که مشاوره قبل از ازدواج می تواند زوج ها را برای حفظ رابطه خود در طولانی مدت نیز توانمند کند.
- زوجینی که میخواهند روی خودشان کار کنند می توانند از مشاوره سود ببرند: مشاوره زمانی مؤثرتر است که هر دو طرف باز بوده و مایل به بررسی عیبهای خود و ایجاد تغییرات باشند.
- زوجهایی که زودتر به دنبال کمک هستند ممکن است به نتایج بهتری دست یابند: به گفته یکی از متخصصان برجسته در زمینه روابط و ازدواج، زوجهایی که قبل از شدید شدن مشکلات مشاوره دریافت میکنند، می توانند از مشاوره سود زیادی ببرند.
حتی زوج هایی که به مرحله ای رسیده اند که به فکر طلاق هستند، باز هم می توانند از مشاوره ازدواج بهره مند شوند.
همچنین بخوانید: وقتی رابطه ما در ازدواج آسیب می بیند چگونه آن را حفظ کنیم؟
آیا به مشاوره ازدواج نیاز دارید؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شوند زوجین به دنبال مشاوره ازدواج باشند. در حالی که برخی از افراد به دلیل عواملی مانند ازدواج در سنین پایین، داشتن والدین طلاق گرفته یا قرار گرفتن در گروه درآمد پایین در معرض خطر بیشتری برای طلاق هستند، هیچ یک از این موارد به تنهایی نشانه نیاز به مشاوره نیستند.
در عوض، باید جنبه هایی از رابطه خود را در نظر بگیرید که ممکن است باعث ایجاد پریشانی، نارضایتی یا درگیری شوند. سوالات زیر را در مورد خود، شریک زندگی و ازدواجتان در نظر بگیرید:
- آیا شما و شریک زندگی تان بر سر ایمان یا ارزش های دینی دچار تضاد هستید؟
- آیا اغلب از یکدیگر انتقاد می کنید؟
- آیا در ازدواج شما حالت تدافعی زیادی وجود دارد؟
- آیا تمایل به کناره گیری از یکدیگر دارید؟
- آیا نسبت به یکدیگر احساس تحقیر، خشم یا کینه دارید؟
- آیا فکر می کنید ارتباط شما ضعیف است؟
- آیا نسبت به شریک زندگی خود احساس بی تفاوتی می کنید؟
- آیا احساس می کنید که شما و شریک زندگی تان هیچ نقطه اشتراکی ندارید؟
- آیا احساس می کنید در حال جدا شدن از شریک زندگی خود هستید؟
- آیا در ازدواج شما خیانت، اعتیاد یا سوء استفاده وجود دارد؟
اگر به چندین مورد از این سؤالات پاسخ «بله» داده اید، ممکن است خطر نارضایتی از رابطه و طلاق بیشتر باشد. این بدان معنا نیست که طلاق اجتناب ناپذیر است، اما ممکن است به این معنی باشد که برای حفظ سلامت و شادی رابطه خود باید بسیار بیشتر تلاش کنید. یک مشاور ازدواج می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
دلایل زیادی وجود دارد که ازدواج ممکن است به جایی برسد که مشاوره لازم باشد. استرس زندگی روزمره همراه با خواسته های کار و خانواده می تواند احساس صمیمیت و ارتباط را برای زوج ها دشوارتر کند.
مهم است به یاد داشته باشید که فکر کردن به مشاوره ازدواج نشانه ای برای این نیست که رابطه شما محکوم به فنا است. در عوض، نشان دهنده تمایل به انجام کار برای بهبود ازدواج، تقویت ارتباطات و نزدیک شدن به شریک زندگی تان است.
همسرانی که از یکدیگر و ازدواج خود انتظارات واقع بینانه دارند، با هم ارتباط خوبی برقرار می کنند، از مهارت های حل تعارض استفاده می کنند و با یکدیگر سازگار هستند، کمتر در معرض خطر طلاق هستند.
و حتی این زوجها میتوانند در مواقع تغییر و تحول یا صرفاً برای تقویت مهارتهای ارتباطی و قوی تر کردن ارتباط خود از مشاوره بهره ببرند.
چه زمانی مشاوره ازدواج را شروع کنیم
اگر هم شما و هم همسرتان در رابطه احساس نارضایتی دارید، این می تواند زمان خوبی برای شروع مشاوره باشد - به خصوص اگر در حال کار بر روی یک مشکل زناشویی خاص مانند مشکلات مالی، خیانت، مسائل مربوط به مراقبت از کودک یا چالش دیگری هستید.
این یک افسانه است که مشکلات شما باید برای مشاوره "به اندازه کافی بد" باشد. حتی اگر در حال حاضر با مسائل جدی سر و کار ندارید، مشاوره میتواند راهی عالی برای بررسی رابطه زناشویی و یادگیری نکاتی برای حفظ یک رابطه سالم باشد.
مطالعات نشان داده است یکی از شرکای زندگی که تلاش بیشتری را برای بهبود روابط خود به تنهایی انجام میدهد، نسبت به طرف مقابلی که تلاش کمتری انجام دادهاست، در رابطه خود احساس ناراحتی کمتر و رضایت بیشتری میکند.
به عبارت دیگر، اگر مشاوره در دسترس شما باشد، این به نفع شما و شریک زندگی تان است که در زمان بروز مشکلات، نظر حرفه ای بگیرید تا بتوانید موانع آینده را با هم مدیریت کنید.
اگر شریک زندگی شما از رفتن به مشاوره ازدواج امتناع می ورزد
غیرمعمول نیست که یکی از شرکای رابطه مایل به شرکت در درمان نباشد. اگر قصد امتحان مشاوره را دارید، نگرانیهای رایج و نحوه رسیدگی به آنها با شریک زندگیتان را در زیر بخوانید.
- شریک زندگی شما قبلاً هرگز تحت درمان نبوده است: به شریک زندگی خود اطمینان دهید که دریافت درمان یا مشاوره برای زوج ها امری عادی است. سعی در باطل کردن ترس او نداشته باشید، بلکه به او در مورد آنچه در طول یک جلسه اتفاق می افتد آموزش دهید تا کمتر برایش ترسناک به نظر برسد.
- شریک زندگی شما نگران این است که رابطه شما تغییر کند: سعی کنید به آرامی به همسرتان یادآوری کنید که هدف از مشاوره ایجاد تغییر مثبت در رابطه برای هر دوی شما است.
- شریک زندگی شما مشاور را دوست ندارد: اگر شریک زندگی شما با درمانگر یا مشاور راحت نبوده یا از او بدش می آید، سعی کنید با هم یک متخصص جدید انتخاب کنید.
- شریک زندگی شما تمایلی به صحبت کردن ندارد: اگر شریک زندگی شما تمایلی به گفتگو درباره احساسات خود با یک متخصص ندارد، سعی کنید صبور باشید. این می تواند کمک کننده باشد که قبل از جلسه، با مشاور تماس تلفنی داشته و از او سؤال بپرسد و راحت تر شود.
در نهایت، شما نمی توانید این را کنترل کنید که شریک زندگیتان می خواهد به مشاوره ازدواج برود یا نه.
اگر همسرتان تصمیم گرفت که به مشاوره نیاید، می توانید خودتان به تنهایی مراجعه کنید. در این حالت هم یک مشاور همچنان می تواند راه های موثری را برای برخورد با مشکلات در زندگی زناشویی به شما آموزش دهد که هم برای شما و هم شریک زندگی تان مفید باشد.
زوج های خوشبخت چگونه با تعارض کنار می آیند
مهم است که بدانیم حتی افرادی که در روابط سالم و شاد هستند مشکلاتی را تجربه می کنند و در روابط خود با تعارض مواجه می شوند. تحقیقات همچنین نشان میدهد که این زوجهای خوشبخت نیز تمایل دارند در مورد همان چیزهایی که افراد ناراضی در مورد آنها مجادله می کنند، بحث کنند.
زوجهای خوشبخت در مورد مسائل مالی، بچهها، همسر و صمیمیت هم بحث میکنند. رمز موفقیت این زوج ها در نحوه مدیریت این اختلافات نهفته است.
تحقیقات جان گاتمن به زوج های خوشبخت می پردازد. او کشف کرده است که حتی اگر همه زوجها در زندگی زناشویی خود دچار تعارض میشوند، زوجهای خوشبخت ظاهراً میدانند که چگونه اختلافات خود را به دلیل محبت و دوستی حل کنند. زوج های ناراضی به احتمال زیاد با این مجموعه مهارت دست و پنجه نرم کنند.
مشکلاتی که زوجین روی آنها تمرکز می کنند نیز می تواند تأثیر داشته باشد. محققان در یک مطالعه دریافتند که زوجهای شادتر تمایل دارند روی مسائلی تمرکز کنند که میتوان آنها را راحتتر حل کرد.
در مقابل، زوجهای ناراضیتر اختلافات خود را بر روی مسائل طولانیمدت متمرکز میکنند که راهحل فوری ندارند.
محققان بر این باورند که:
توانایی تمایز موفقیتآمیز بین مسائلی که باید حل شوند و مسائلی که میتوان در حال حاضر کنار گذاشت، می تواند یکی از کلیدهای یک رابطه طولانیمدت و شاد باشد.
کجا می توان یک مشاور ازدواج پیدا کرد
شما می توانید با یک پرس و جوی ساده، تعداد زیادی از متخصصین در حوزه رابطه و ازدواج را در منطقه زندگی خود پیدا کنید. اگر این کار برایتان پیچیده، سخت یا حتی سری است، می توانید با یک جستجوی ساده در گوگل هدف خود را بیابید. منابعی نیز وجود دارند که می توانند بصورت آنلاین شما را به متخصص مد نظرتان برسانند.
سخنی از دنیای موسیقی درمانی در مورد مشاوره ازدواج
در حالی که مردم اغلب منتظر می مانند تا مشکلات رابطه آنها غیر قابل تحمل شود، جستجوی کمک در مراحل می تواند مفید بوده و تجربه شما را بهبود بخشد. یادگیری کار بر روی ارتباطات، یافتن راههای موثر برای حل تعارضها و بازسازی صمیمیت عاطفی میتواند ارتباط شما را قوی تر کرده و به شما کمک کند تا احساس نزدیکتری به شریک زندگی خود داشته باشید.
هیچ ازدواجی کامل یا کاملاً عاری از تعارض نیست. اگر احساس می کنید ممکن است به عنوان یک زوج با مشکلی روبرو شوید، مشاوره ازدواج می تواند ابزاری مفید در برگرداندن رابطه شما به مسیری درست باشد.