هنگام جستجوی مشاوره و پشتیبانی برای چالش های زندگی، بسیاری از افراد به متخصصان بهداشت روان دارای مجوز از جمله تراپیست ها (درمانگران)، روانشناسان و روانپزشکان مراجعه می کنند. با این حال، درک تفاوت در این اصطلاحات می تواند شما را در یافتن مناسب ترین کمک حرفه ای یاری کند.
درک تفاوت بین عناوین مختلف حرفه ای
متخصصان مختلف سلامت روان دارای مجوزها و مدارک متفاوتی هستند. انواع خاصی از درمانگران ممکن است دارای مدرک کارشناسی ارشد باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است مدرک دکترا را دریافت کرده باشند.
هنگامی که به دنبال پشتیبانی و کمک حرفه ای هستید، بهتر است که ابتدا با افراد واجد شرایط برای حمایت از شما تماس بگیرید.
بسیاری از رشتههای مختلف از جمله موارد زیر، تحت دستهبندی درمان قرار میگیرند:
- مشاوره راهنمایی
- تربیت درمانی
- هنر درمانی
- کار درمانی
- فیزیوتراپی
- موسیقی درمانی
- رقص درمانی
- هیپنوتیزم درمانی
- مشاوره توانبخشی
- مشاوره سو مصرف مواد
- مشاوره شغلی
علاوه بر این، درمانگران ممکن است مجوزهایی با عناوین مختلف داشته باشند. از جمله:
- LCPC: مشاور حرفه ای بالینی دارای مجوز
- MD: دکترای پزشکی
- PhD: دکترای علوم
- PsyD: دکترای روانشناسی
- MSW: کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی
- LMHC: مشاور بهداشت روان دارای مجوز
- LCMHC: مشاور سلامت روان بالینی دارای مجوز
- MFCC: مشاور ازدواج، خانواده و کودک
- CADC: مشاور خبره سو مصرف الکل و مواد مخدر
- CAC: مشاور معتبر اعتیاد
ارائه دهندگان سلامت روان چه چیزی را درمان می کنند؟
صرف نظر از رشتهای که یک مشاور، تراپیست و درمانگر یا روانشناس در آن کار میکند، همه آنها باید در منطقه خود مجوز انجام درمان را داشته باشند. هر یک می توانند صرف نظر از نام رسمی خود، تخصص خاص خود را داشته باشد،. زمینه های نگرانی معمولی که توسط یک تراپیست و درمانگر یا روانشناس مورد توجه قرار می گیرد عبارتند از:
- خشم
- اختلالات خوردن
- افسردگی
- استرس
- اختلالات اضطرابی
- اختلالات شخصیت
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلالات مصرف مواد مخدر
- اختلال وسواس فکری عملی
- چالش های رابطه
- تغییر زندگی
- نگرانی های قبل از ازدواج
گرفتن کمک درمانی از یک متخصص دارای مجوز می تواند به شما در کاهش علائم مرتبط با نگرانی های بالا کمک کند. با این حال، برای کمک گرفتن نیازی به تشخیص مشکلات سلامت روان یا نگرانی شدید ندارید. مشاوره می تواند به عنوان ابزاری برای دستیابی به رشد شخصی و ایجاد تغییراتی در زندگی شما مورد استفاده قرار گیرد. یافتن یک تراپیست و درمانگر مناسب میتواند برای یادگیری تکنیکهایی برای مدیریت افکار و احساسات در حین یافتن منابع، نکات و توصیههایی برای مقابله با چالشهای روزمره حیاتی باشد.
تفاوت بین یک تراپیست و یک روانشناس چیست؟
مهم ترین تفاوت بین یک تراپیست یا درمانگر و یک روانشناس شامل گزینه های شغلی برای هر فرد است. کلمه "تراپیست" اغلب به عنوان یک اصطلاح کلی برای بحث در مورد هر متخصص بهداشت روانی که در یک محیط مشاوره درمانی کار می کند، مانند مشاوران، مددکاران اجتماعی بالینی، و درمانگران ازدواج و خانواده استفاده می شود. روانشناس ها هم می توانند به عنوان تراپیست یا درمانگر در فعالیت های بالینی کار کنند.
با این حال، الزامات آموزشی برای هر شغل می تواند متفاوت باشد و فردی که خود را روانشناس می نامد ممکن است تراپیست و درمانگر نباشد. روانشناسان دارای مدرک دکترای روانشناسی (PsyD) یا دکترای علوم (PhD) هستند. یک روانشناس می تواند در هر یک از این دوره ها بر تحقیق، عمل یا ترکیبی از این دو تمرکز کند. برخی از روانشناسان ممکن است در حوزه تحقیقات کار کنند، استاد دانشگاه شوند، نویسنده شوند یا در یک بیمارستان به فعالیت بپردازند. درمانگران بدون این پیشینه تحصیلی ممکن است فرصت های شغلی یکسانی نداشته باشند، اگرچه هر دو باید تحت آموزش های مشابه و نظارت بالینی قرار گیرند.
به عنوان تمایز دیگر، فردی که دوره تحصیلی دکترای روانشناسی (PsyD) را می گذراند، ممکن است به اندازه یک فرد که در حال گذراندن دوره دکترای علوم (PhD) روانشناسی است آموزش تحقیقاتی انجام ندهد. فردی که در مقطع دکترای علوم (PhD) روانشناسی تحصیل می کند، اغلب هم در تحقیق و هم در عمل آموزش می بیند.
آیا یک روانشناس می تواند دارو تجویز کند؟
اکثر روانشناسان، تراپیست ها (درمانگران) و مشاوران نمی توانند دارو تجویز کنند. با این حال، در برخی از مناطق، اگر این افراد در فارماکولوژی سلامت روان به طور مناسب آموزش دیده باشند، حق انجام این کار را دارند. با این حال، اکثر افراد برای دارو به روانپزشک مراجعه می کنند، زیرا آنها پزشکانی هستند که برای ارائه این خدمات آموزش دیده اند.
به جز مواردی که روانپزشکان رواندرمانی را هم انجام می دهند، ملاقات با روانپزشک ممکن است فقط برای بررسیهای کوتاه مدت دارویی باشد. در بین این جلسات، یک روانشناس یا مشاور می تواند در یک محیط درمانی کار درمانی را با مراجعه کننده انجام دهد.
آیا مراجعه به تراپیست ها و روانشناسان هزینه یکسانی دارند؟
اغلب برای مراجعه کنندگان، هزینه یک مسئله مهم در هنگام جستجوی درمان است. اغلب، هزینه جلسات به محل، تخصص، نوع عمل، تجربه و سطح تحصیلات تراپیست (درمانگر) یا روانشناس بستگی دارد. هزینه مراجعه به یک تراپیست با مدرک کارشناسی ارشد ممکن است کمتر از مراجعه به یک روانشناس با مدرک PhD روانشناسی باشد.
انواع متخصصان سلامت روان
انواع مختلفی از درمانگران وجود دارد که همگی حوزه های مختلفی از سلامت روان را پوشش می دهند. درک تفاوت بین هر یک از این متخصصان، می تواند شما را در انتخاب بهترین ارائه دهنده کمک برای سلامت روان راهنمایی کند.
روانشناسان
بسیاری از روانشناسان فقط مدرک کارشناسی ارشد دارند، برای مثال ممکن است دوره های روانشناسی را در آموزشگاه های علمی معتبر دیده باشند و اغلب مطالعات پیشرفته را به پایان رسانده باشند. همچنین ممکن است روانشناس ها به طور مستقل یا به عنوان هیئت علمی، برای تسهیلات آموزش عالی در مورد موضوعات مورد علاقه خود تحقیق کنند. آنها بر روی مراجعان کار می کنند و بر اساس مشاهداتشان درمان را تعیین می کنند.
روانشناسان مراجعه کنندگان را حمایت و راهنمایی می کنند و می توانند به آن ها در تصمیم گیری، یافتن حمایت و شفاف سازی احساساتشان کمک کنند. آنها اغلب به عنوان بخشی از یک تیم، در هنگام رسیدگی به نگرانی های یک مراجعه کننده کار می کنند. به عنوان مثال، یک روانشناس ممکن است برای ارجاع مراجعه کنندگانی که نیاز به دارو دارند، در کنار یک روانپزشک کار کند. یک روانشناس می تواند در بسیاری از زمینه های عملی از جمله مددکاری اجتماعی، ازدواج و خانواده درمانی و مشاوره ترک اعتیاد کار کند. با این حال، همه روانشناسان در حوزه روانشناسی بالینی کار نمی کنند و به مراجعه کنندگان خدمات ارائه نمی دهند.
تراپیست های ازدواج و خانواده
خانواده درمانی نوعی مشاوره برای خانواده ها و زوجین است. درمانگران ازدواج و خانواده (LMFT یا MFCC) در زمینه حمایت از افراد با موضوعاتی از درگیری گرفته تا طلاق، آموزش دیده و مجوزی خاص دارند. همچنین این متخصصان ممکن است منابع و روش های خاصی از خانواده درمانی را ارائه دهند که در جلسات فردی انجام نمی شود. اغلب، این تراپیست های ازدواج و خانواده دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا هستند.
همچنین بخوانید: 50 حقیقت روانشناسی که هرکسی باید بداند
مشاوران زوجین
مشاوران زوجین، مانند درمانگران ازدواج و خانواده دارای مجوزی خاص هستند و می توانند در زیرگروه درمانگر خانواده قرار بگیرند. با این حال، ممکن است آن ها مجوز خاصی در مسائل خانوادگی یا ازدواج نداشته باشند و در عوض از هر نوع زوجی حمایت کنند. این متخصصان با انواع زوجین ملاقات می کنند تا به آنها در تعیین اهداف، یادگیری مکانیسم های مقابله ای و بهبود روابط کمک کنند. مشاوران زوجین ممکن است دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا باشند.
سکس تراپیست ها یا درمانگران جنسی
سکس تراپیست ها یا درمانگران جنسی، زوجین را برای داشتن یک رابطه جنسی سالم، دوطرفه و لذتبخش راهنمایی می کنند و به آن ها کمک می کنند با انجام درست این فعالیت زناشویی، صمیمت عاطفی و استحکام رابطه و ازدواج خود را تقویت کنند. در صورتی که زوجین و شرکای زندگی در رابطه جنسی خود مشکلی داشته باشند یا به دنبال ارتقای آن باشند، می توانند از سکس تراپیست ها یا درمانگران جنسی کمک بگیرند.
مشاوران ترک اعتیاد
یک مشاور متخصص در سو مصرف مواد مخدر و ترک اعتیاد می تواند به مراجعه کنندگانی که با مصرف مواد مخدر و وابستگی و اعتیاد دست و پنجه نرم می کنند کمک کند. این افراد اغلب دارای مدرک کارشناسی ارشد یا بالاتر در روانشناسی یا مددکاری اجتماعی هستند. در برخی از مناطق، افراد می توانند با مدرک لیسانس و تحصیلات در مورد اثرات مصرف مواد مخدر در یک دانشگاه معتبر، به عنوان مشاور وابستگی شیمیایی یا فعال ارائه دهنده پشتیبانی برای معتادان کار کنند.
مشاوران غم و اندوه
مشاوران غم و اندوه به مراجعه کنندگان کمک می کنند تا با تأثیرات منحصر به فرد غم و اندوه کنار بیایند. آنها میتوانند از کسانی حمایت کنند که مرگ یکی از عزیزانشان، تجربهای آسیبزا حول یک فقدان غم انگیز، یا جدایی و طلاق را تجربه کردهاند. مشاوران غم و اندوه اغلب دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و آموزش های خاصی در زمینه تأثیر غم و اندوه دیده اند. آنها می توانند در مراکز مشاوره غم و اندوه، کمپ های سوگ یا بصورت انفرادی کار کنند.
تراپیست ها یا درمانگران کودک و نوجوان
یک تراپیست یا درمانگر کودک و نوجوان، یک متخصص بهداشت روان دارای مجوز است که با افراد زیر 18 سال و جوانان تا 25 سال سر و کار دارد. مشاوری با این تخصص از کودکان و خانواده های آنها حمایت کرده و به آن ها کمک می کند تا با چالش های سلامت روان منحصر به فرد در گروه سنی خود کنار بیایند. یک تراپیست یا درمانگر کودک و نوجوان می تواند برای نوجوانانی که نگرانی دردهای فزاینده و آنچه بعد از دبیرستان اتفاق می افتد (مانند یافتن شغل، مدیریت روابط و مقابله با قلدری) را دارند، ارزشمند باشد. گاهی اوقات، این تراپیست ها خانواده درمانی را برای مشارکت دادن کل خانواده در درمان کودک یا نوجوان پیشنهاد می کنند. این درمان می تواند شامل کاردرمانی برای درمان مسائل جسمی، ذهنی، رشدی و عاطفی که در توانایی بیمار برای انجام کارهای روزمره اختلال ایجاد می کند باشد.
مشاوران طلاق
یکی دیگر از افراد حرفه ای که می توانید به آن ها مراجعه کرده و کمک دریافت کنید، یک مشاور طلاق است. متخصصان بهداشت روان دارای مجوز و متخصص در مشاوره طلاق می توانند به زوجینی که به تازگی از هم جدا شده اند، مشاوره و حمایت ارائه دهند و به آنها کمک کنند تا چالش های جدایی و طلاق را پشت سر بگذارند.
مشاوران طلاق ممکن است از فرآیند مشارکتی استفاده کنند. فرآیند مشارکتی یک روش طلاق است که در آن طرفین و مشاور به عنوان یک تیم برای رسیدن به توافق کار می کنند. تسویه دارایی ها و بحث در مورد حضانت در دادگاه می تواند پرهزینه و از نظر احساسی خسته کننده باشد. فرآیند مشارکتی برای کمک به زوج های در آستانه طلاق برای رسیدن به توافق دوستانه طراحی شده است.
گروه درمانگران
در گروه درمانی، یک متخصص بهداشت روان دارای مجوز، جلسه ای را با چندین مراجعه کننده که با نگرانی های سلامت روان مشابه زندگی می کنند برگزار می کند. گروه درمانی می تواند به شرکت کنندگان کمک کند تا در مورد چالش های خود با افرادی که با آن ها همفکر هستند صحبت کنند و کمتر در تجربیات خود احساس تنهایی کنند. انواع مختلفی از جلسات گروهی وجود دارد، برخی از آنها بر نگرانی های رفتاری و برخی دیگر بر روی یک روش درمانی خاص، مانند رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) تمرکز دارند.
مددکاران اجتماعی
معمولا یک مددکار اجتماعی بالینی، دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مددکاری اجتماعی بالینی است. آنها ممکن است با جوامع، برای اهداف بشردوستانه، یا به عنوان مشاورانی که مشاوره و پشتیبانی ارائه می دهند، فعالیت کنند. مددکاران اجتماعی بالینی دارای مجوز، خدماتی را برای جمعیتهای مختلف ارائه میکنند و در جنبه های مختلف زندگی به مراجعین کمک میکنند تا بتوانند با حوزههای نگرانی مانند افسردگی، سو مصرف مواد مخدر و اضطراب کنار بیایند. یک مددکار اجتماعی می تواند در یک کلینیک، سازمان غیرانتفاعی یا به صورت فردی به فعالیت بپردازد.
زمینه های دیگر روانشناسی
یک روانشناس ممکن است چندین فعالیت مرتبط با روانشناسی را با مدرک یا گواهینامه خاص در زمینه های مختلف انجام دهد. از جمله این فعالیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حمایت از درد مزمن و آسیب
عصبروانشناسان یا نوروسایکولوژیست ها، اغلب در درمان کسانی که آسیب مغزی تروماتیک (TBI) را تجربه کرده اند، مشارکت می کنند. آنها همچنین می توانند از درد مزمن با علت روانی یا سایر اختلالات عصبی مانند صرع حمایت کنند. اگرچه ممکن است عصبروانشناسان مشاوره ارائه نکنند، اما رابطه مغز با احساسات و عواطف روانی را به خوبی درک می کنند.
انجام تست های روانشناسی
می توانید از یک متخصص سلامت روان درخواست تست روانشناسی کنید. اگر مشکوک به بیماری روانی هستید، انجام یک تست روانشناختی می تواند برای شما مفید باشد. تست های روانشناسی رسمی ممکن است توسط یک روانشناس یا روانپزشک با مدرک PhD یا MD انجام شود.
پزشکی قانونی
روانشناسان پزشکی قانونی، از روانشناسی در ارتباط با روند اجرای قانون و پرونده های قضایی استفاده می کنند. در این زمینه، متخصصان سلامت روان از روانشناسی استفاده می کنند تا به مجریان قانون یا فعالان حقوقی کمک کنند تا در مورد یک پرونده به نتیجه برسند.
روانشناسی آسایشگاه یا پرستاری
برخی از متخصصان بهداشت روان، ممکن است خدمات بهداشت روان یا مداخلاتی را در بیمارستان ها، آسایشگاه ها یا خانه های سالمندان ارائه دهند.
گزینه های مشاوره
مشاوران زیادی در زمینه روانشناسی برای انتخاب وجود دارند. با این حال، گزینه ای که انتخاب می کنید ممکن است به بودجه، موقعیت مکانی و نیازهای شما بستگی داشته باشد. ابتدا، چالش ها و نگرانی هایی که می خواهید به آنها رسیدگی کنید را در نظر بگیرید. سپس، به دنبال روانشناسان یا تراپیست های منطقه خود باشید که در این مسائل تخصص دارند. قبل از انجام مشاوره اولیه، چه می خواهید در مطب این کار را انجام دهید یا بصورت آنلاین، هزینه درمان و نظرات مراجعه کنندگان دیگر را در نظر بگیرید.
برنامه ریزی برای ملاقات با یک تراپیست یا روانشناس در منطقه شما می تواند به تحقیق و زمان نیاز داشته باشد. اطلاعاتی که ممکن است برای انتخاب بین همه گزینههای خود به آن ها نیاز داشته باشید، میتوانند در اینترنت قابل جمع آوری باشند. همچنین می توانید از پلتفرم هایی استفاده کنید که به شما کمک می کنند تا با مشاوران مختلف صحبت کنید. اگر تصمیم دارید از طریق این پلتفرم ها با یک مشاور صحبت کنید، میتوانید بیوگرافی آن ها را مشاهده کرده و تحصیلات، مجوز، تجربه، علایق و زمینههای تخصصی آنها را ببینید.
اگر در مورد اثربخشی مشاوره مبتنی بر اینترنت مطمئن نیستید، لازم است بدانید که در مطالعه ای که در این زمینه انجام شد، 71٪ از شرکت کنندگان به دلیل ماهیت شخصی این کار و راحتی ملاقات با یک درمانگر از طریق اینترنت از خانه، آن را به درمان حضوری ترجیح دادند.
درمانگران آنلاین می توانند روانشناسان آموزش دیده و معتبر، درمانگران ازدواج و خانواده دارای مجوز، مددکاران اجتماعی بالینی مجاز، یا مشاوران حرفه ای دارای مجوز باشند. این متخصصان، دارای مدرک فوق لیسانس یا دکترا در رشته خود هستند.
سخن پایانی دنیای موسیقی درمانی در مورد انتخاب تراپیست یا روانشناس
چه درمان آنلاین یا مشاوره حضوری را انتخاب کنید، به دنبال فرد متخصص و دارای مجوزی باشید که نیازهای شما را برآورده کند. هم روانشناسان و هم تراپیست ها (درمانگران) می توانند خدمات و راهنمایی های بهداشت روانی با کیفیت بالا را به شما ارائه دهند. بدون به خرج دادن وسواس بیش از حد، تصمیم بگیرید، اطلاعات مورد نیاز خود را جمع آوری کنید، انتخاب کنید، با متخصص مورد نظر خود تماس بگیرید و کمک خود را دریافت کنید. به صحت انتخاب خود و قابلیت فردی که انتخاب کرده اید باور داشته باشید و درمان و مشاوره خود را پیگیری کنید. نتیجه ای که می گیرید، ارزشش را دارد.