دنیای موسیقی درمانی
منو
جستجو
خانه
انجام جستجو
انصراف
دنیای موسیقی درمانی
موسیقی برای زندگی بهتر
صفحه اصلی مطالب و مقالات دنیای موسیقی درمانی

چرا داشتن عزت نفس بالا مهم است؟

به راحتی می توان اهمیت داشتن عزت نفس بالا را نادیده گرفت. با این حال، داشتن توجه شخصی مثبت به خود می تواند تفاوت بین احساس خوب و مراقبت از خود، و عدم توجه به خود و احساس بد باشد.

این باور باعث می شود که ما از سختی ها عقب نشینی نکنیم، سطح قاطعیت خود را تنظیم کرده و لحن روابطمان را تعیین کنیم - و این تازه شروع است.

فهرست عناوین
چرا داشتن عزت نفس بالا مهم است؟

اما گاهی آن صدای آزاردهنده در سرمان می تواند کار را خراب کند. این می تواند ما را فریب دهد تا فکر کنیم که شرم آور، بی دست و پا هستیم و دوست داشتنی نیستیم - حتی وقتی دوستان یا خانواده چیز دیگری می گویند.

در این صورت است که باور کردن ویژگی های مثبت‌تان سخت می شود. حتی اگر آینه‌ای را روبروی شما نگه دارند و تمام ویژگی‌ها و توانایی های شگفت‌انگیز شما را فهرست کنند، همچنان راهی برای حذف آن نکات مثبت و جایگزینی آنها با نکات منفی پیدا خواهید کرد.

گاهی اوقات هم ممکن است شک و تردید شما کمی ظریف تر باشد. ممکن است شما نمایشی را اجرا کنید و وانمود کنید که عزت نفس و اعتماد به نفس دارید، در حالی که در عمق وجودتان هیچگونه رضایتی از خود ندارید.

به احتمال زیاد همه ما این توصیه را شنیده‌ایم که به خودتان ایمان داشته باشید، برای خود ارزش قائل باشید، تشویق‌کننده خودتان باشید و تا زمانی که خودتان را دوست نداشته باشید نمی‌توانید دیگران را کاملاً دوست داشته باشید - و همه اینها درست است. اما این واقعاً در زندگی واقعی چه معنایی دارد؟ اساساً داشتن عزت نفس بالا برای یک زندگی موفق و شاد حیاتی است.

اما دقیقاً چگونه می دانید که عزت نفس شما به اندازه کافی بالاست؟ در زیر، به اینکه عزت نفس چیست، چرا مهم است و چگونه عزت نفس خود را تقویت کنید نگاهی خواهیم انداخت.

همچنین تأثیرات منفی داشتن عزت نفس پایین، تفاوت بین گهگاهی بودن و داشتن اعتماد به نفس ضعیف، اینکه آیا عزت نفس شما می تواند خیلی بالا باشد یا خیر، عواملی که باعث کاهش عزت نفس می شوند و نکاتی برای پرورش نگاه مثبت به خود و احترام به خود را بررسی می کنیم.

 

برای داشتن عزت نفس بالا مهم است که بفهمیم واقعا عزت نفس چیست.

 

عزت نفس چیست؟

برای داشتن عزت نفس بالا، مهم است که بفهمیم واقعا عزت نفس چیست. عزت نفس یعنی احترام قائل شدن و دادن ارزش و تحسین به خود. و این یعنی: «درجه ای که کیفیت ها و ویژگی های موجود در خودپنداره فرد مثبت تلقی می شود».

عزت نفس بالا فقط دوست داشتن خود نیست، بلکه به طور کلی به معنای آن است که برای خود عشق، ارزش، کرامت و احترام قائل شوید. عزت نفس مثبت همچنین به معنای باور به توانایی شما (برای یادگیری، دستیابی و کمک به جهان) و استقلال در انجام کارها به تنهایی است. به این معنی است که فکر می کنید ایده ها، احساسات و نظرات شما ارزش دارند.

به عبارت دیگر، عزت نفس احساسی است که نسبت به خود (در درون و بیرون) دارید. این احساس شامل این است که در مورد خود چگونه فکر می کنید و برای خود چقدر ارزش قائل هستید و چگونه با دیگران ارتباط برقرار می کنید. همچنین به احساس شما به این مربوط می شود که دیگران به شما چگونه نگاه می کنند، چگونه با شما رفتار می کنند و چقدر برای شما ارزش قائل هستند. به همین دلیل است که کسانی که در موقعیت‌های آزاردهنده قرار دارند یا آسیب‌های روحی را تجربه کرده‌اند (به ویژه در دوران کودکی) بیشتر احتمال دارد که در نتیجه آن به صورت همزمان و در آینده از عزت نفس پایین رنج ببرند.

عزت نفس به طور کامل به یک چیز یا مجموعه ای از افکار وابسته نیست. درعوض، عزت نفس از دیدگاهتان نسبت به همه چیزهایی که شما را به عنوان یک شخص تعریف می کنند، از جمله شخصیت، دستاوردها، استعدادها، قابلیت ها، پیشینه، تجربیات، روابط، و بدن فیزیکی، آنطور دیگران شما را می بینند و همچنین نحوه درک شما تشکیل می شود. 

هر فردی ممکن است بر روی حوزه‌های خاصی که بر عزت نفس تأثیر می‌گذارد مانند اهمیت دادن به ظاهر، وضعیت روابط، استعدادها، یا موفقیت‌های حرفه‌ای (یا فقدان آن‌ها) و تصویر بدن و احساسی که نسبت به آن دارد، تأکید خاصی داشته باشد.

 

عزت نفس در مقابل افسردگی

همچنین توجه داشته باشید که عزت نفس پایین با افسردگی یکی نیست. در حالی که این دو مفهوم با هم همپوشانی دارند، عزت نفس پایین به جای اینکه همان افسردگی باشد، یک عامل خطر برای آن در نظر گرفته می شود.

در حالی که افسردگی یک وضعیت سلامت روان است که بر ذهن و بدن تأثیر می گذارد، عزت نفس نحوه تفکر و احساس شما را در مورد خود را توصیف می کند. بعلاوه، برخی از افراد عزت نفس پایدارتری دارند، در حالی که در مورد احساسات دیگران نسبت به خود و خلق و خوی و رویدادهای زندگی بیشتر واکنش نشان می دهند و بیشتر مستعد سقوط هستند.

به یاد داشته باشید، بالا یا پایین بودن عزت نفس شما تحت تأثیر عوامل زیادی است که شما را می سازد - که برخی از آنها تحت کنترل شما هستند و برخی دیگر نه.

در نهایت، آنچه که بیش از همه مهم است این است که از آن همه عوامل متعدد روی چه چیزی تمرکز می کنید و اینکه چقدر نسبت به چیزهایی که کمتر از آنها هیجان زده هستید به خودتان لطف و شفقت می دهید.

چه متوجه شوید یا نه، عزت نفس شما تصویری است که از خودتان ترسیم می کنید، قسمت هایی از وجودتان که انتخاب می کنید بر آنها تأکید کنید. اساساً، همانطور که فیلسوف مشهور طبیعت گرای هنری دیوید ثورو می گوید: "مسئله این نیست که به چه چیزی نگاه می کنید، بلکه این است که چه چیزی می بینید."

 

 

داشتن عزت نفس بالا به چه معناست

عزت نفس بالا به این معنی است که به طور کلی خود را در نظر مثبت نگه دارید. این بدان معنا نیست که شما همه چیز را در مورد خودتان دوست دارید یا فکر می کنید که کامل هستید. برعکس، حتی برای کسانی که عزت نفس بالایی دارند، معمول است که از خود انتقاد کنند و بخش هایی را در خود داشته باشند که نسبت به سایر عناصر کمتر به آن افتخار کرده یا از آن خوشحال هستند.

با این حال، اگر عزت نفس بالایی دارید، افکار مثبت در مورد خودتان بیشتر از افکار منفی است و منفی‌ها باعث نمی شوند ارزش خود را به عنوان یک شخص کاهش دهید. عزت نفس بالا نیز بسته به شرایط می تواند در نوسان باشد.

اساساً، عزت نفس بالا چارچوب ذهنی است که به شما امکان می دهد نقاط قوت خود را جشن بگیرید، نقاط ضعف خود را به چالش بکشید و احساس خوبی نسبت به خود و زندگی‌تان داشته باشید. این به شما اجازه می دهد تا فراز و نشیب های روزانه را در چشم انداز قرار دهید زیرا در هسته خود برای خودتان ارزش قائل هستید، به خود اعتماد دارید و به خود احترام می گذارید. عزت نفس بالا به شما کمک می کند به جای اینکه بگویید «زندگی بدی دارم»، مثلاً بگویید «روز بدی داشتم».

عزت نفس بالا همچنین به شما کمک می کند تا بفهمید همه چیز به شما مربوط نیست و به شما امکان می دهد همه چیز را شخصی نگیرید و بیش از حد واکنش نشان ندهید. عزت نفس قوی به شما این امکان را می دهد که فراتر از خود را ببینید و نسبت به جایگاه خود در دنیا احساس اطمینان کنید.

 

جمع‌بندی

ویژگی های عزت نفس بالا عبارتند از:

 

  • داشتن نگاه مثبت به خود
  • جشن گرفتن نقاط قوت و به چالش کشیدن نقاط ضعف
  • نگاه کردن به فراز و نشیب های روزانه در چشم انداز
  • داشتن اعتماد به نفس قوی

 

جالب اینجاست که داشتن عزت نفس بالا همیشه با شرایط یا ویژگی هایی که ممکن است به طور عینی فرض کنید باید با احساس خوب نسبت به خودتان مرتبط باشد، همخوانی ندارد.

به عنوان مثال، برخی تحقیقات نشان می دهد که جذابیت فیزیکی عزت نفس بالا را پیش بینی نمی کند. در واقع، یک مطالعه نشان داد که نوجوانان دارای «جذابیت چهره» نسبت به همسالان خود امتیاز کمتری در رتبه بندی عزت نفس داشتند. به عبارت دیگر، شخصی که به نظر می رسد همه چیز را دارد - شغل عالی، شریک زندگی مناسب، زیبایی، اندام متناسب - ممکن است آن را اینطور نبیند.

 

نشانه های عزت نفس بالا

چگونه می توانید متوجه شوید که عزت نفس بالایی دارید؟ در اینجا چند نشانه وجود دارد که باید آنها را در خود بررسی کنید:

 

  • اگر نظر شما با اطرافیانتان متفاوت باشد، با بیان کردن آنها راحت هستید.
  • به توانایی های خود اطمینان دارید.
  • اجازه نمی دهید چالش ها شما را عقب نگه دارند.
  • اجازه نمی دهید یک عقبگرد احساس شما نسبت به خودتان را تغییر دهد.
  • به جای اینکه خودتان را نامگذاری کنید یا خودتان را بی اعتبار کنید، با عشق و احترام با خودتان رفتار می کنید.
  • مایلید با افرادی که برای شما ارزشی قائل نیستند و به شما احترام نمی گذارند مرزبندی داشته باشید

 

داشتن عزت نفس بالا کلید سلامت روان و رفاه مثبت است.

 

چرا عزت نفس بالا مهم است؟

به گفته روانشناسان، داشتن عزت نفس بالا کلید سلامت روان و رفاه مثبت است. عزت نفس بالا خوب است زیرا به شما کمک می‌کند مهارت‌های مقابله‌ای را توسعه دهید، مشکلات را مدیریت کنید و نکات منفی را در چشم‌انداز قرار دهید.

اگر خودپنداره بالاتری دارید، تمایلی به تمرکز، سرزنش، شک و تردید به خود، ناامیدی یا دادن وزن و توجه بر روی قسمت هایی که از آنها راضی نیستید، ندارید. همچنین بهتر می‌توانید با استرس، اضطراب و فشار مدرسه، محل کار، خانه یا همسالان خود کنار بیایید.

فردی با عزت نفس بالا به جای احساس ناامیدی، گیر افتادن یا بی لیاقتی به دلیل هرگونه "شکست" درک شده، بیشتر به دنبال چیزی است که می تواندآن را تغییر داده یا بهبود بخشد. برای مثال، اگر با پروژه ای در محل کار خود دست و پنجه نرم می کنید، در صورتی که عزت نفس بالایی داشته باشید ممکن است بجای اینکه خود را به دلیل ناکارآمدی در کارتان سرزنش کنید، از یک سرپرست برای یافتن راه حل ها کمک بخواهید.

برعکس، فردی که عزت نفس پایینی دارد، بیشتر در احساسات منفی نسبت به خودش ریشه دوانده است. در واقع، تحقیقات نشان می دهد که احساس مثبت و احترام نسبت به خود، به ویژه در دوران کودکی، کمک زیادی به سازگاری با چالش های زندگی می کند.

یک خودپنداره سالم و احترام به خود می تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که اگر مشکلی پیش بیاید، کسی شما را رد کند، اشتباه کنید یا ایرادی داشته باشید، این پایان دنیا نیست.

 

عزت نفس و رفتار جامعه‌یار

عزت نفس بالا با رفتارهای جامعه‌یار (اقداماتی مانند سخاوت و ویژگی هایی مانند همدلی که به نفع دیگران است)، انعطاف پذیری و روابط خانوادگی مثبت نیز مرتبط است. در یک مطالعه در سال 2014 دانش‌آموزانی که عزت نفس بالاتری داشته و روابط محبت آمیز و حمایتی بیشتری با خانواده‌هایشان داشتند، در مدرسه موفق‌تر بودند و بهتر با مسائل اجتماعی زندگی در یک محیط جدید سازگار شدند.

 

عزت نفس و استرس

نحوه تجربه استرس نیز به شدت با سطح عزت نفس شما مرتبط است. رفتار جامعه‌یار (که همانطور که در بالا ذکر شد، بیشتر با عزت نفس بالاتر همراه است) به عنوان کاهش تاثیر منفی عوامل استرس زا بر زندگی روزمره شناخته شده است و به شما کمک می کند استرس را به طور موثرتری مدیریت کنید. مطالعات همچنین رابطه مثبتی بین عزت نفس مثبت و انگیزه برای دستیابی به اهداف، خودکارآمدی و خودکنترلی پیدا کرده اند. سطوح بالاتر عزت نفس نیز پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی بیشتر است.

 

همچنین بخوانید: مروری بر مدیریت استرس

 

عزت نفس بالا بهزیستی کلی را افزایش می دهد

علاوه بر این، عزت نفس بالا به عنوان محافظ در برابر بسیاری از شرایط سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب در نظر گرفته می شود. در واقع، مطالعات نشان می دهد که داشتن عزت نفس بالا به طور مستقیم با رضایت شما از زندگی و توانایی حفظ نگرش مطلوب در مورد خود در موقعیت های چالش برانگیز ارتباط دارد.

تحقیقات همچنین نشان می دهد که افرادی که عزت نفس بالاتری دارند در شغل خود شادتر هستند، روابط اجتماعی بهتری داشته و به طور کلی حس مثبت تری از رفاه دارند.

 

خطرات عزت نفس پایین

مانند بسیاری از عناصر سلامت روان، محققان اغلب عزت نفس را به عنوان چیزی موجود در یک طیف توصیف می کنند.

مانند هر چیز دیگری در زندگی، همانطور که بالغ می شوید و زندگی خود را می گذرانید، تصویر شما از خود نیز در پاسخ به رویدادهای کلیدی زندگی مستعد تغییر و رشد است.

با این حال، این نیز درست است که افراد به یک نقطه تنظیم عزت نفس تمایل دارند که می تواند پایدار باشد، چه بالا، چه پایین، یا جایی در این بین. تعاملات اجتماعی، توجه، تنظیم عاطفی، تصمیم گیری و رضایت از زندگی، همگی تحت تأثیر خودانگاره پایین تر هستند.

 

واکنش پذیری

همانطور که در بالا ذکر شد، وقتی عزت نفس بالایی دارید، بهتر می توانید اتفاقات نامطلوب و قضاوت ها یا خلق و خوی منفی دیگران که ممکن است به سمت شما هدایت شود را از خود دور کنید. برعکس، زمانی که خودپنداره پایین تری دارید، بیشتر احتمال دارد که انتقاد یا رد شدن ها را شخصی بگیرید و تصور کنید که مشکلات دیگران مربوط به شماست.

این ترکیب می تواند باعث واکنش نشان دادن افراد با عزت نفس پایین نسبت به شرایط روزمره و تعاملات شخصی شود. همچنین، کسانی که عزت نفس پایین تری دارند کمتر احساسات خود را کنترل می کنند، به خوبی با چالش ها کنار نمی آیند و از منظری سالم به زندگی نگاه نمی کنند.

اغلب عزت نفس پایین باعث می شود که چیزهای کوچک و کم ارزش به مسائل بزرگتر و غیر قابل حل تبدیل شده و باعث کاهش بیشتر احترام به خود شوند.

 

احساس ضعف در مقابل عزت نفس ضعیف

اساساً، عزت نفس پایین فقط داشتن یک روحیه بد یا یک روز بد نیست. همه وقتی اتفاقات منفی می‌افتند احساس ناراحتی می‌کنند، اما این احساسات معمولاً از بین می‌روند و به‌ویژه برای کسانی که عزت نفس مثبت و بالایی دارند، تأثیر شدیدی بر خودارزشمندی نمی گذارد. درعوض، عزت نفس پایین یک تصور منفی مزمن از خود است که اگرچه ممکن است همراه با رویدادهای مثبت و منفی زندگی شما فروکش کند، اما در بیشتر موارد، بدون توجه به شرایط زندگی، در طول زمان با شما باقی می ماند.

سطح عزت نفس شما ممکن است تا حدی تابعی از تنوع طبیعی در تیپ های شخصیتی، عاطفه، ژنتیک و/یا در پاسخ به تربیت، همسالان و رویدادهای زندگی باشد. با این حال، هنگامی که به خصوص عزت نفس پایین است، همانطور که در بالا ذکر شد، می تواند شما را در معرض بسیاری از چالش های سلامت روان قرار دهد.

 

 استعداد ابتلا به افسردگی

ارتباط بین عزت نفس پایین و شرایط سلامت روان به شدت قوی است. جالب اینجاست که تحقیقات به طور قانع کننده ای نشان می دهد که عزت نفس پایین به ایجاد افسردگی کمک می کند و معکوس آین رابطه برقرار نیست. این بدان معنی است که افسردگی باعث ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس پایین نمی شود. در عوض، بد فکر کردن نسبت به خود شما را در برابر افسردگی آسیب پذیرتر می کند.

علاوه بر این، مطالعات نشان می‌دهد که عزت نفس بالاتر احتمالاً به دلیل بهبود مهارت‌های مقابله‌ای، مثبت‌اندیشی بالاتر و انعطاف‌پذیری که با این گفت‌وگوی مثبت‌تر و مقبول‌تر همراه است، از شرایط سلامت روان محافظت می‌کند. اساساً، عزت نفس پایین باعث ایجاد احساس بد در مورد خود می شود، که همین باعث می شود رضایت داشتن از زندگی، رسیدن به اهداف و داشتن روابط اجتماعی و صمیمی مثبت سخت تر شود.

مطالعات نشان می‌دهد که عزت نفس پایین با افسردگی، اضطراب، مشکلات عاطفی، مصرف مواد، استرس، اختلالات خوردن و افکار خودکشی ارتباط زیادی دارد. تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که همبستگی قوی بین عزت نفس پایین و اختلالات اضطرابی، به ویژه با فوبیای اجتماعی و اختلال اضطراب اجتماعی وجود دارد.

 

همچنین بخوانید: اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟ علل، نشانه ها، تشخیص و درمان

 

رفتارهای پرخطر

مطالعات همچنین ارتباط بین عزت نفس ضعیف و افزایش خطر رفتارهای سلامتی پرخطر، به ویژه در نوجوانان، مانند مصرف مواد مخدر و الکل، رانندگی در حالت مستی، آسیب رساندن به خود، سیگار کشیدن و حمل سلاح را نشان می‌دهند. اساساً، کسانی که کمترین ارزش و احترام را برای خود قائل هستند، تمایل بیشتری به انتخاب های خطرناک تری دارند که ممکن است بر سلامت و ایمنی آنها تأثیر بگذارد.

علاوه بر این، بهبود عزت نفس در بهبودی و رهایی از اعتیاد مفید است. در واقع، مطالعات نشان می‌دهد که این رابطه عزت نفس پایین و انتخاب‌های ضعیف به‌ویژه در نوجوانانی مشهود است که به دلیل مهارت‌های عملکرد اجرایی هنوز در حال رشد، از نظر تصمیم‌گیری در مضیقه هستند. تحقیقات همچنین ارتباطی بین عزت نفس پایین و رفتارهای جنسی پرخطر در نوجوانان پیدا کرده است.

 

اعتماد به نفس پایین

تحقیقات همچنین رابطه واضحی بین اعتماد به نفس پایین و عزت نفس پایین و همچنین برعکس آن پیدا کرده است. علاوه بر این، داشتن اعتماد به نفس بالا، اتکا به خود، دفاع از خود، و اعتماد به خود و توانایی‌هایتان، همه عواملی هستند که عزت نفس بالا را تقویت کرده و چارچوبی برای سلامت روانی مثبت و کیفیت زندگی ایجاد می‌کنند.

 

 

چرا عزت نفس در رشد کودک مهم است؟

از هر والدینی بپرسید که آنها برای فرزندشان چه می خواهند، به شما می گویند که می خواهند او شاد و سالم باشد. و ایجاد حس سالم عزت نفس مسلماً اولین و مهم‌ترین گام برای تحقق این واقعیت است.

این یک درس مهم است زیرا عزت نفس می تواند تفاوت بزرگی در دیدگاه کودک نسبت به زندگی ایجاد کند. کودکانی که عزت نفس بالایی دارند دوست دارند چیزهای جدید را امتحان کنند. آنها کنجکاو بوده و نگران شکست نیستند.

در عوض، آنها مایلند از اشتباهات خود درس بگیرند و دوباره تلاش کنند تا آن را درست کنند. همچنین کمتر احتمال دارد که بدرفتاری را تحمل کنند. اینها همه مهارت‌های ارزشمندی هستند که به رشد و بلوغ آنها در بزرگسالی کمک می‌کنند.

در اینجا چند نکته برای کمک به رشد عزت نفس کودکان وجود دارد:

 

  • تلاش‌ها و همچنین موفقیت‌هایشان را تحسین کنید: کودکان اغلب به دنبال کمال هستند زیرا می‌خواهند والدین خود را راضی کنند. اما اگر روزی در این کار موفق نباشند چه اتفاقی می افتد؟ اگر فرزندتان را صرفاً به خاطر دستاوردهایش تحسین کنید، ممکن است متوجه شوید که او به سرعت بی روح یا بی انگیزه می شود. دلیل آن هم این است که ممکن است آنها شروع به تثبیت کردن اهداف خود کرده و از ترس شکست از خطرات دوری کنند. جشن گرفتن بردهای بزرگ و کوچک اشکالی ندارد، اما مسلماً ستایش تلاش، پیشرفت و نگرش آنها مفیدتر است. به عنوان مثال، به جای گفتن «آفرین که امتحان پیانوی خود را قبول شدی»، می‌توانید بگویید «به تو افتخار می‌کنم که به تمرین پیانو پایبند هستی، تو بهتر و بهتر می‌شوی!»
  • انتقاد شدید را کنار بگذارید: پیام‌های انتقادی که بچه‌ها درباره خودشان از دیگران می‌شنوند، می‌توانند به سرعت به احساس آن‌ها درباره خودشان تبدیل شوند. به عبارت دیگر، عباراتی مانند «تو خیلی تنبل هستی» به آنها انگیزه نمی دهد یا آنها را تشویق نمی کند که بهتر عمل کنند. آنها احتمالاً فقط این را باور خواهند کرد که درست است و کاری برای تغییر روش خود کاری انجام نمی دهند. درعوض صبور باشید و آنها را اصلاح کنید و بر کاری که می خواهید دفعه بعد انجام دهند تمرکز کنید. و در صورت نیاز، با الگوبرداری به آنها نشان دهید که چگونه بهتر عمل کنند.
  • به آنچه فرزندانتان می‌گویند گوش دهید و بپذیرید: همه والدین می‌خواهند فرزندشان باور کند که چیز ارزشمندی برای ارائه به دنیا دارند. به همین دلیل مهم است که اطمینان حاصل کنید که افکار و نظراتشان اهمیت دارد. سعی کنید آنها را در تصمیم گیری‌های خود بگنجانید. حتی اگر آن تصمیم گیری چیزی به اندازه این باشد که به آنها اجازه دهید در مورد آخر هفته شما تصمیم بگیرند، می تواند احساس ارزشمندی آنها را تقویت کند.

 

عزت نفس پایین و دوران کودکی

عزت نفس پایین چیزی نیست که کمرنگ شود. کودکانی که عزت نفس پایینی دارند ممکن است نسبت به خود مطمئن نباشند و فکر کنند که دیگران آنها را نمی پذیرند. زمانی که با آنها بد رفتار می شود، ممکن است برای دفاع از خود مشکل داشته باشند و از درخواست کمک نیز خودداری کنند.

وقتی نوبت به فعالیت های جدید می رسد، ممکن است به راحتی تسلیم شوند یا اصلا تلاشی نکنند. و اگر اشتباهی مرتکب شوند یا شکست بخورند، ممکن است برای کنار آمدن با آن با مشکل مواجه شوند، که می تواند منجر به مشکلاتی در روابط و زندگی آینده آنها شود.

 

آیا می توانید بیش از حد عزت نفس داشته باشید؟

یک خودپنداره غیرواقعی یا بیش از حد بالا ممکن است به اندازه یک عزت نفس پایین و منفی ناسالم باشد. با این حال، مهم است که بین عزت نفس بالا سالم و تکبر و خودشیفتگی تمایز قائل شویم. عزت نفس بالا سالم این است که خودپسند نباشید، فکر نکنید که خطاناپذیر بوده یا بهتر از دیگران هستید.

 

عزت نفس بالا در مقابل تکبر و خودشیفتگی

تکبر زمانی است که خودپنداره یک فرد از واقعیت منحرف شده و به نیروی غالب در زندگی او تبدیل می‌شود، و ممکن است فرض کنیم که عزت نفس بیش از حد برابر با یک نفس متورم است.

با این حال، این نوع خودپنداره خودشیفتگی لزوماً یک پیشرفت طبیعی از عزت نفس سالم نیست، که برای خود ارزش قائل است اما نه بالاتر از دیگران.

در عوض، خودشیفتگی یا خودبزرگ بینی فردی را توصیف می کند که در درجه اول بر روی خود تمرکز می کند، خود را مهمتر یا ارزشمندتر از دیگران می داند و اغلب حتی به این فکر نمی کند که چگونه اعمالش بر اطرافیانش تأثیر می گذارد. در واقع، می توان استدلال کرد که آنچه به نظر می رسد "عزت نفس بیش از حد" برعکس است.

در واقع، در حالی که ممکن است افراد خودشیفته به نظر عزت نفس بالایی داشته باشند، مطالعات نشان می دهد که باورهای بزرگ درباره خود اغلب در واقع یک تصویر ضعیف از خود، احساس شرمندگی و خشم خودگردانی که در زیر آن وجود دارد را پنهان می کنند.

همچنین، افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های روانی همراه مانند افسردگی و اضطراب هستند، احساس درماندگی را تجربه کرده و روابط شخصی ناپایدار دارند.

همچنین بخوانید: 7 عامل خودشیفته شدن یک فرد - دلایل روانشناختی خودشیفتگی

 

عوامل موثر در عزت نفس پایین یا بالا

در حالی که همانطور که در بالا ذکر شد، شبکه پیچیده ای از تأثیرات ترکیب می شود تا هویت، شخصیت و خودپنداره شما را شکل دهد، عوامل خاصی وجود دارند که عزت نفس بالا یا پایین را پیش بینی می کنند. به عنوان مثال، عواملی که بر عزت نفس تأثیر می‌گذارند عبارتند از اینکه آیا شما تربیت حمایتی داشته‌اید یا نه و نیازها، افکار، احساسات، مشارکت‌ها و ایده‌های شما در آن دخیل هستند. مثبت اندیشی، وراثت، نگرش شخصی، همسالان شما و سایر الگوهای نقش در زندگی، همگی اهمیت زیادی دارند.

تجربه رویدادهای چالش برانگیز زندگی یا آسیب‌های روحی مانند طلاق، خشونت، نژادپرستی، بی‌توجهی، فقر، یک بلای طبیعی، مورد آزار و اذیت قرار گرفتن یا رفتارهای ضعیف دیگر نیز می‌تواند باعث کاهش عزت نفس شود.

اثربخشی مهارت های مقابله ای شما، مثبت بودن نسبی دیدگاه شخصی، و انعطاف پذیری عمومی‌تان، همه عواملی هستند که می توانند ذاتی بوده یا آموخته شوند و تأثیر زیادی بر نتیجه تجربیات منفی بر عزت نفس شما بگذارند.

 

پرورش عزت نفس کار آسانی نیست، اما امکان پذیر است.

 

تقویت عزت نفس بالا

پرورش عزت نفس بالا (و انعطاف پذیری) کار آسانی نیست، اما مطمئناً امکان پذیر است و در اختیار شماست – و می تواند تفاوت بزرگی در زندگی شما ایجاد کند. همانطور که در بالا ذکر شد، درک این نکته کلیدی است که یک مؤلفه مهم عزت نفس، الگوهای فکری شما، آنچه روی آن تمرکز می کنید و خوش بینی است نه صرفاً حقایق عینی یا رویدادهای زندگی شما.

به عبارت دیگر، عزت نفس آن چیزی است که وقتی به خود فیزیکی، مهارت‌ها، دستاوردها یا پتانسیل آینده خود نگاه می‌کنید، می‌بینید (و به خودتان می‌گویید).

ایجاد عزت نفس نیازمند کار، عزم راسخ و تمایل به بررسی و مقابله با افکار منفی درباره خود و تقویت فعالانه تصویر خود با افکار مثبت است. این حیاتی است که به خودتان لطف بدهید، از بعضی چیزها که شما را آزار می‌دهند رها شوید و همچنین روی حوزه‌هایی که می‌توانید (و می‌خواهید) تغییر دهید، کار کنید.

اگر برای خود ارزش قائل بوده و به اندازه کافی آن را درک کرده باشید، همچنین می‌دانید که شایسته مراقبت از خود هستید، که می‌تواند به تلاش برای انجام کارهایی برای بهبود عزت نفس شما کمک کند. و در مقابل، اگر در مورد خود بد فکر می کنید، مراقبت از خود برایتان دشوار خواهد بود.

مطالعات نشان می‌دهد که بخشیدن خود به خاطر چیزهایی که از آنها پشیمان می‌شوید نیز می‌تواند به بهبود عزت نفس کمک کند. اساساً این به پذیرش و دوست داشتن خود همانگونه که هستید بستگی دارد.

 

همچنین بخوانید: تقویت عزت نفس با 10 تمرین عالی

 

چه زمانی برای دریافت کمک اقدام کنیم؟

اگر عزت نفس پایینی دارید، همکاری با یک مشاور یا دیگر متخصصان سلامت روان می تواند مفید باشد تا صحبت های منفی خود را تغییر دهید و دید و ارزش خود را بهبود ببخشید.

 

راه هایی برای افزایش عزت نفس

همانطور که در بالا ذکر شد، بهبود عزت نفس شما نیاز به تمرین و نیت دارد، اما به هر حال ارزش تلاش شما را دارد، زیرا ارتباط واضحی بین عزت نفس بالا و کیفیت زندگی وجود دارد. برخی از استراتژی‌هایی که می‌توانند به شما کمک کنند در مورد خودتان بهتر فکر کنید، عبارتند از:

 

تعریف و تمجید را بپذیرید 3

اصرار برای منحرف کردن تعریف و تمجید را کنار بگذارید و آن را بشنوید و اجازه دهید وارد شود. جالب توجه است، تحقیقات نشان می دهد که دشواری در پذیرش تعریف و تمجید مستقیماً با عزت نفس پایین ارتباط دارد.

 

به خودتان استراحت بدهید

اشتباهات خود را ببخشید و تئوری های منفی خود و خودگویی های خود را از بین ببرید. هیچ کس کامل نیست و همه چیز را در مورد خودش دوست ندارد. از خودتان چنین انتظاری نداشته باشید. وقتی از یک مارپیچ منفی شروع می کنید، از خود بپرسید که آیا با خودتان منصف هستید یا واقع بین.

 

خودتان، عیوبتان و همه چیز را دوست داشته باشید

بله، ممکن است چیزهایی داشته باشید که آرزو می کردید متفاوت باشند، بخواهید تغییر کنند، یا کاملاً از آن راضی نباشید، اما به هر حال خود را دوست داشته باشید و به خود احترام بگذارید.

 

برای شخصی که هستید ارزش قائل باشید

هدف خود را بپذیرید و در آن چیزی که هستید ارزش پیدا کنید. به دنبال چیزهایی باشید که شما را منحصر به فرد، شاد و ارزشمند می کند و نسبت به آنها احساس غرور می کنید.

 

همچنین بخوانید: 13 کاری که افراد دارای حس خود ارزشمندی بالا همیشه انجام می دهند

 

اهمیت عزت نفس بالا را بشناسید

هنگامی که شروع به دیدن اینکه چگونه دیدگاه شما نسبت به خود بر رضایت و رفاه زندگی تأثیر می گذارد می کنید، ممکن است انگیزه بیشتری برای تغییر تفکر خود داشته باشید و برای خود ارزش بیشتری قائل شوید.

 

به دنبال پشتیبانی باشید

درمان، مانند درمان شناختی-رفتاری، می‌تواند به شما کمک کند تا روی مسائلی که ممکن است مانع نگرش مثبت شما به خود شوند، کار کنید و به شما کمک می‌کند تا مهارت‌هایی برای ایجاد اختلال در گفتار منفی و دستیابی به دیدگاه خوش‌بینانه‌تری نسبت به خودتان ایجاد کنید.

 

یک مجله سپاسگزاری راه اندازی کنید

در یک دفترچه قدردانی، همه چیزهای مثبت زندگی خود را یادداشت کنید، چیزهایی که در مورد خودتان دوست دارید، دستاوردها یا ویژگی هایی که به آنها افتخار می کنید – سپس هر زمان که نسبت به خود احساس ناراحتی کردید، آن را بخوانید.

 

به افکار خود توجه داشته باشید

هنگامی که موارد منفی به وجود می آیند، فعالانه انتخاب کنید که یا به طور سازنده روی مسائل کار کنید یا تصمیم بگیرید که آنها را رها کنید. هنگامی که افکار مثبت دارید، به تقویت آنها بپردازید، به ویژه هر زمان که آن افکار کمتر مطلوب ظاهر می شوند.

 

خودتان را به عنوان یک دوست در نظر بگیرید

هنگام ارزیابی یک دوست، احتمالاً صبورتر، بخشنده، مهربان، تشویق کننده، حمایت کننده و مغرورتر از خودتان هستید. بنابراین، دفعه بعد که متوجه شدید که در حال ضربه زدن به خود هستید، عقب نشینی کنید، دیدگاه خود را تغییر دهید، و مانند یک دوست به خود نگاه کنید.

 

روی خودتان کار کنید

اگر چیزهایی در مورد خودتان یا زندگیتان وجود دارد که نسبت به آنها احساس خوبی ندارید، در نظر بگیرید که چه تغییراتی می توانید ایجاد کنید. سپس، برای اعمال این تغییرات برنامه ریزی کنید.

 

 

سخنی از دنیای موسیقی درمانی در مورد اهمین عزت نفس

عزت نفس بالا کلید رضایت از زندگی است. برای برخی، این چارچوب ذهنی به راحتی به دست می آید، و برای برخی دیگر بیشتر شبیه یک مبارزه است. خوشبختانه، هر کجا که در طیف عزت نفس باشید، می توانید روی بهبود بینش، حمایت، شفقت و عشق به خودتان کار کنید.

به هر حال، در نهایت رابطه ای که با خودتان دارید بیشترین اهمیت را دارد – این رابطه به شما انعطاف پذیری، اعتماد به نفس، مهربانی، انگیزه و عشقی می دهد که شما را نسبت به بقیه زندگی آگاه می کند و به شما کمک می کند بهترین فردی باشید که می توانید باشید.

همچنین ممکن است لازم باشد که با یک درمانگر تماس بگیرید تا به شما در یادگیری مهارت های مورد نیاز برای ایجاد عزت نفس کمک کند.

 

منابع

verywellmind

myonlinetherapy

اشتراک گذاری این مطلب
نظرات شما :
کد امنیتی
مطالب و مقالات دنیای موسیقی درمانی
راهکارهایی برای بالا بردن کیفیت زندگی
برای خرید سریع این محصول شماره همراه خود را وارد کنید :
برای دانلود این پادکست و دسترسی آنلاین به همه پادکست‌ها عضو دنیای موسیقی درمانی شوید و اگر عضو هستید وارد حساب کاربری خود شوید