دنیای موسیقی درمانی
منو
جستجو
خانه
انجام جستجو
انصراف
دنیای موسیقی درمانی
موسیقی برای زندگی بهتر
صفحه اصلی مطالب و مقالات دنیای موسیقی درمانی

سلامت روانی و سلامت جسمی: این دو چه ارتباطی با هم دارند؟

تحقیقات فزاینده ای نشان می دهد که سلامت روانی و سلامت جسمی عمیقاً با یکدیگر مرتبط هستند. همین تحقیقات و مطالعات ثابت کرده اند که بهبود یا کاهش در یکی از این فاکتورها، می تواند منجر به بهبود یا کاهش در دیگری شود. اما دقیقاً چگونه این دو بر یکدیگر تأثیر می گذارند؟ دقیقاً چه اتفاقی در بدن می افتد تا تغییرات در یکی از این شرایط، باعث تغییر دیگری شود؟

 

فهرست عناوین
سلامت روانی و سلامت جسمی: این دو چه ارتباطی با هم دارند؟

رابطه بین سلامت روانی و سلامت جسمی

برای درک اینکه چرا سلامت روانی و سلامت جسمی ارتباط تنگاتنگی با هم دارند، مهم است که به یاد داشته باشید که تفاوت بین این دو، از آن چیزی که تصور می کنیم کم اهمیت تر است. افکار، خلق و خو و حالت ذهنی ما ممکن است انتزاعی یا جدا از جسم باشد، اما همه آنها بخشی از فعالیت مغز ما هستند.

یک مثال خوب برای اینکه مغز و بدن شما چقدر به هم مرتبط هستند، مجموعه تغییرات ذهنی و جسمانی است که در طول چرخه قاعدگی اتفاق می افتد. تحقیقات متعدد نشان می دهد که تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی بسیار بیشتر از سیستم تولید مثل بر فرد تأثیر می گذارد.

 

 

سلامت جسمی چگونه بر سلامت روانی تأثیر می گذارد؟

یکی از تعاملات پیچیده بین تغییرات جسمانی و سلامت روانی شامل تعامل استروژن و دوپامین است. دوپامین، که گاهی اوقات به عنوان "هورمون شادی" نیز شناخته می شود، با انگیزه و پاداش در میان عملکردهای متعدد دیگر در مغز مرتبط است. استروژن انتقال دوپامین را کاهش می دهد و اثرات برخی داروهای ضد روان پریشی را تقلید می کند. پس از زایمان، زمانی که سطح استروژن به طور چشمگیری کاهش می یابد، در برخی افراد آسیب پذیری نسبت به روان پریشی افزایش می یابد. برای افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی (ADHD)، این می تواند علائم را حتی بدتر کند. اما برای افراد مبتلا به اختلال دوقطبی یا سایر مشکلات مرتبط با روان پریشی، این می تواند علائم روان پریشی را بهتر کند.

نمونه دیگری از تغییرات هورمونی که بر سلامت روان تأثیر می گذارد، شامل استروژن و سروتونین است. در برخی از زنان افت استروژن در پایان چرخه قاعدگی آنها منجر به افت سروتونین در مغز شده که این باعث ایجاد علائم احساسی در فرد می شود.

 

هورمون های تناسلی، تنها هورمون هایی نیستند که با سلامت روانی مرتبط هستند. مشخص شده است که هورمون های متابولیک مانند انسولین، کورتیزول، لپتین و غیره، نیز بر طیف گسترده ای از بیماری های روانی، از اختلال کم توجهی-بیش فعالی گرفته تا اسکیزوفرنی و اختلالات خوردن تأثیر می گذارند.

 

تحقیقات نشان می دهد که این تعامل یک خیابان دو طرفه است. مشکلات متابولیک مانند دیابت، فشار خون بالا یا حتی دوره های طولانی تغذیه نامناسب می تواند باعث تغییرات ناشی از استرس در مغز شود که منجر به اختلالات خلقی و رشد عصبی می شود. به همین ترتیب، برخی از اختلالات سلامت روانی می توانند باعث استرس شوند. این اتفاق باعث تغییرات متابولیکی می شود که در طول زمان می تواند به همان بیماری های متابولیک تبدیل شود.

 

بدون وجود سلامت روانی هیچ نوع دیگری از سلامتی وجود نخواهد داشت.

 

چگونه سلامت روانی بر سلامت جسمی تأثیر می گذارد؟

تعدادی از مطالعات نشان داده اند که بیماری های روانی می توانند پیری بیولوژیکی را تسریع کرده و به صورت افزایش نرخ بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های مرتبط با افزایش سن ظاهر شوند. یکی از بیماری های روانپزشکی با نام اسکیزوفرنی، با 10 تا 20 سال کاهش امید به زندگی مرتبط است.

 

البته لازم به ذکر است که تفاوت های ظریف زیادی در این یافته ها وجود دارد. ، بنابراین، به عنوان مثال تشخیص افسردگی در یک فرد، لزوماً به معنای کوتاه‌تر شدن امید به زندگی او نیست. این مطالعات عمدتاً بر اساس ساعت‌های اپی ژنتیک که الگوریتمی برای پیش‌بینی سن بیولوژیکی بر اساس فرآیندی به نام متیلاسیون DNA است، می باشد.

 

اما عوامل خیلی بیشتری وجود دارند که بیشتر از متیلاسیون DNA در پیری دخیل هستند. بنابراین بهتر است که ساعت اپی ژنتیک خود را فقط به عنوان یک عامل خطر یا پیش بینی کننده در نظر بگیرید، مشابه اینکه فردی با استعداد ژنتیکی برای سرطان سینه، فقط در معرض خطر بالاتری قرار دارد و این عامل، تضمینی برای ابتلای قطعی او به سرطان سینه نیست.

آنچه تحقیقات نشان می‌دهد این است که بیماری‌های روانی می توانند به روش‌های مختلف با پیری زودرس مرتبط باشند:

 

  • آنها می توانند منجر به رفتارهای ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، ورزش نکردن و مصرف مواد شوند که برای سلامت جسمی مضر است.
  • بسیاری از مشکلات سلامت روانی و استرس ناشی از آنها می تواند خواب را مختل کند، که این می تواند می تواند به مرور زمان به سلامت جسمی آسیب برساند.
  • استرس می تواند باعث افزایش مزمن سطوح کورتیزول شود که این می تواند تقریباً هر عملکرد بدن از جمله سیستم گوارشی، سیستم ایمنی، سیستم قلبی عروقی و حتی سیستم تولید مثل را مختل کند.

 

وجود بیماری روانی در افراد می تواند آنها را در معرض خطر ابتلا به طیفی از مشکلات پزشکی و بیماری ها قرار دهد، مشکلاتی از جمله:

 

  • فشار خون بالا
  • بیماری های قلبی
  • دیابت
  • سکته
  • سرطان

 

سلامت روان بر تمام جنبه های زندگی شما تأثیر می گذارد. وجود اختلال در آن یک مشکل کوچک و مرتب نیست که بتوانید آن را در یک جعبه در بسته قرار دهید.

 

نکاتی برای حفظ سلامت روانی و جسمی

تمام تحقیقات در مورد تعاملات بین سلامت روانی و سلامت جسمانی یک نکته مهم را مشخص می کنند: بدن و مغز هر دو به شدت به تغییرات واکنش نشان می دهند.

این تطبیق پذیری همان چیزی است که می تواند تأثیر علائم سلامت روانی و جسمی را ایجاد کند. اما همین سازگاری و تطبیق پذیری، به هر کاری که برای مراقبت از خود انجام می دهید، این اجازه را می دهد تا قدرت ایجاد تغییرات مثبت در بدن شما را داشته باشد. چند نقطه وجود دارد که می توانید ایجاد این تغییرات مثبت را از آن ها آغاز کنید. در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.

 

همچنین بخوانید: مطالعه ای جذاب در مورد تاثیر سلامت روده بر سلامت روان

 

ورزش منظم را به یک عادت مادام العمر تبدیل کنید

مزایای ورزش منظم برای سلامت جسمی و روانی به سختی قابل اغماض است. انجام این کار، توده عضلانی و عملکرد را بهبود می بخشد، عملکرد متابولیک را بهتر می کند، التهاب را کاهش می دهد، سیستم ایمنی را تقویت می کند، سلامت قلب و عروق و تنفس را بهبود می بخشد و حتی به تنوع بهتر میکروبیوم روده کمک می کند.

همه این فواید سلامت جسمی به نوبه خود سلامت روانی را بهبود می بخشد، زیرا همانطور که گفتیم این ها به هم مرتبط هستند. اما ورزش فواید مستقیمی برای مغز نیز دارد. این فواید شامل بهبود عملکرد شناختی، بهبود عملکرد اجرایی از جمله حافظه کاری و کنترل تکانه، کاهش علائم افسردگی و اضطراب و کاهش استرس است.

بسیاری از این مزایا تجمعی هستند، به این معنی که برای اینکه متوجه تفاوت شوید، باید مدتی به یک برنامه ورزشی پایبند باشید. اما ورزش می تواند فواید فوری مفیدی مانند خلق و خوی بهتر برای چند ساعت پس از ورزش، بهبود سطح انرژی و بهبود درد را نیز داشته باشد.

برای به دست آوردن مزایای بهینه کوتاه مدت و بلند مدت ورزش، نکات زیر را دنبال کنید:

 

  • زیاده روی نکنید. ورزش بیش از حد شدید می تواند در نهایت فواید جسمانی و روانی ورزش را خنثی کند، زیرا باعث استرس می شود و شما را در معرض آسیب قرار می دهد.
  • 150 تا 300 دقیقه فعالیت بدنی هوازی متوسط در هفته، از جمله انجام برخی فعالیت های تقویت کننده عضلات حداقل دو روز در هفته را هدف قرار دهید.
  • فعالیت هایی را انتخاب کنید که واقعاً از آنها لذت می برید. لازم نیست که هدف ورزش کردن به اوج رساندن عملکرد یا به حداکثر رساندن هر تمرین باشد. فقط باید چیزی باشد که بدن شما را به حرکت درآورد و شاید وقتی انرژی لازم برای به چالش کشیدن خود را دارید کمی شما را به چالش بکشد. پیاده‌روی کنید، شنا کنید، برقصید، با بچه ها بازی کنید، قدم بزنید. هر چیزی که بدون اینکه از فکر ورزش کردن هراس داشته باشید، شما را وادار به حرکت می‌کند را انجام دهید. اگر نمی دانید دقیقا از چه چیزی لذت می برید، هر هفته چیزی متفاوت را امتحان کنید تا ببینید که کدام فعالیت برای شما لذتبخش تر است.
  • با اهداف مضحک کوچک شروع کنید. برای جلوگیری از ترک ورزش قبل از اینکه به عادت تبدیل شود، با تعیین اهداف روزانه ای شروع کنید که خیلی آسان به نظر می رسند، طوری که انجام ندادن آنها مضحک باشد. با پیش رفتن در هر هفته، هدف را کمی بالاتر تعیین کنید.

 

یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید

رژیم غذایی ناسالم یکی از مهم ترین عوامل خطر بیماری است، اما همچنین می تواند یکی از گیج کننده ترین تغییرات در شیوه زندگی باشد. اطلاعات متناقض زیادی در مورد آنچه باید بخورید و نباید بخورید وجود دارد. به علاوه، بسیاری از برنامه‌های غذایی از شما می‌خواهند مواردی مانند فیبر، پروتئین و ریزمغذی‌ها را با دقت دنبال کنید. و طاقت فرسا است.

به جای تلاش برای پیروی از یک برنامه غذایی بهینه یا کشف اینکه کدام یک از سوپرغذاهای مرسوم را باید بخورید، فقط چند اصل اساسی تغذیه خوب را دنبال کنید و سپس در مورد آن استرس نداشته باشید:

 

  • آب بیشتری بنوشید. مصرف بین سه تا چهار لیتر در روز توصیه کلی است. نگران قلیایی بودن یا الکترولیت ها نباشید. هر گونه آب آشامیدنی سالم شما را هیدراته می کند.
  • میوه و سبزیجات بیشتری بخورید. توصیه می شود که پنج وعده و به مقدار 450 گرم در روز از میوه و سبزیجات استفاده کنید. هر محصول تازه ای برای شما مفید خواهد بود، پس زیاد فکر کردن در مورد آن را کنار بگذارید. اگر قصد استفاده از گزینه های کنسرو شده و منجمد را دارید، فقط مطمئن شوید که شکر یا نمک زیادی به آن ها اضافه نشده باشد.
  • مراقب غذاهای فرآوری شده باشید. حتی غذاهای کم فرآوری شده و آماده، مانند نان یا سوپ، می توانند حاوی مقدار شگفت انگیزی نمک و شکر باشند. اگر قصد استفاده از این گزینه‌های آماده را دارید، برچسب های آن ها را بررسی کنید تا جایگزین‌هایی با سدیم و قند کمتر پیدا کنید.

 

اگر عادات فعلی شما ایده آل نیستند، نگران این نباشید که از همان ابتدا باید تمام آن ها را تغییر دهید. هر بار یک تغییر را برای تمرکز روی آن انتخاب کنید تا بتوانید این تغییرات را به عادت های مادام العمر تبدیل کنید.

 

سلامت روان نیاز به توجه زیادی دارد. این یک تابوی نهایی است که باید شکسته شود.

 

زمانی را برای انجام هیچ کاری اختصاص دهید

بسیاری از توصیه های بهداشتی، از جمله نکات بالا، بر کارهایی که باید انجام دهید یا چیزهایی که باید تغییر دهید، متمرکز هستند. اما همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که استرس عامل اصلی در تعاملات مضر بین سلامت روانی و سلامت جسمی است. بنابراین بخشی از روند بهبودی شما باید شامل یافتن زمانی باشد که نگران این نباشید که آیا غذای درست می خورید، به اندازه کافی ورزش می کنید یا به اندازه کافی بهره وری دارید.

فقط چند دقیقه در روز وقت بگذارید و بدون تلویزیون، بدون تلفن، گوشی موبایل و بدون مزاحمت های دیگر بنشینید و فقط حضور داشته باشید. توجه کنید که در حال حاضر کجا هستید و چه احساسی دارید. به این فکر نکنید که بعد از این چه کاری باید انجام دهید یا در حال حاضر چه احساسی دارید یا چه می کنید. فقط برای چند دقیقه، حتی اگر وقت دارید برای 40-45 دقیقه در همین حالت باشید.

این کار اغلب به عنوان تمرین ذهن آگاهی در نظر گرفته می شود. اما در ابتدا اجازه ندهید که این عنوان شما را با معیارهایی در مورد آنچه که باید انجام دهید یا چگونه این زمان را بهینه کنید، تحت فشار قرار دهد. هدف این است که فقط خودتان را بررسی کنید و کمی از سر و صدای زندگی جدا شده و استراحت کنید. هنگامی که به این کار و اختصاص دادن این زمان به خود عادت کردید، می توانید تمرین ذهن آگاهی تعریف شده تری را امتحان کنید.

 

 

 

منبع

اشتراک گذاری این مطلب
نظرات شما :
کد امنیتی
مطالب و مقالات دنیای موسیقی درمانی
راهکارهایی برای بالا بردن کیفیت زندگی
برای خرید سریع این محصول شماره همراه خود را وارد کنید :
برای دانلود این پادکست و دسترسی آنلاین به همه پادکست‌ها عضو دنیای موسیقی درمانی شوید و اگر عضو هستید وارد حساب کاربری خود شوید