دنیای موسیقی درمانی
منو
جستجو
خانه
انجام جستجو
انصراف
دنیای موسیقی درمانی
موسیقی برای زندگی بهتر
صفحه اصلی مطالب و مقالات دنیای موسیقی درمانی

خودآگاهی چیست (و چگونه آن را پرورش دهیم)

خودآگاهی سفری است که جنبه های مختلف زندگی از جمله احساسات، رفتارها و افکار را در بر می گیرد. حول محور درون نگری است. این ویژگی وضعیت روانی شما را وادار می کند که به عنوان فردی که دارای شخصیت است بر خود تمرکز کنید. به همین دلیل است که می‌بینید که اکثر از افراد با اعتماد به نفس، همیشه متواضع و سرشار از خرد هستند و در عین حال به اعتقادات خود وفادار می مانند. 

در این مقاله، در مورد اینکه خودآگاهی چیست و نحوه پرورش آن صحبت خواهیم کرد. هدف ما این است که بعد از خواندن این مطلب، بتوانید زندگی آگاهانه را تمرین کنید. در ادامه این مطلب با دنیای موسیقی درمانی همراه باشید.

فهرست عناوین
خودآگاهی چیست (و چگونه آن را پرورش دهیم)

 

خودآگاهی چیست؟

خودآگاهی تجربه کشف آگاهی و هویت شماست. با شروع تمرین مدیتیشن، کم کم یاد می‌گیرید که شما افکارتان نیستید. خوب، شما دقیقاً چه هستید؟

بدن و افکارتان ایگوی شما را محدود می‌کنند تا این را به شما دیکته کنند که آنچه که هستید بر اساس ذهن و بدن شماست. با این حال، یک جوهره برای شما وجود دارد که نمی توانید در هیچ کجای بدنتان آن را جستجو کنید. این شما در لحظه حال هستید، جایی که هوشیار بوده و زندگی می کنید و آن را به وضعیت گذشته یا آینده گره نمی‌زنید. گذشته و آینده شما را به این قلمرو فیزیکی گره می زند. و به نوعی، شما واقعی در لحظه حال بیشترین فعالیت را دارد.

 

 

چگونه خودآگاهی را پرورش دهیم

1. به بررسی درون خود ادامه دهید

خودآگاهی فرآیندی مستمر است که شامل تغییرات مداوم می‌باشد. احساسات و دیدگاه های ما در زندگی، به دلیل اینکه همیشه در حال رشد هستیم، دائما در حال تغییر است. آنهایی که ذهنیت رشد دارند ممکن است به احتمال زیاد تغییرات را بیشتر تجربه کنند. بنابراین، این کار را به عنوان یک هدف در نظر بگیرید: اغلب مکث کنید و به جایی که هستید فکر کنید و به سمت جایی که می‌روید حرکت کنید.

در تمام این موارد، احساسی که تجربه کرده‌اید را یادداشت کنید. به عنوان مثال، «چه چیزی باعث عصبانیت من شد؟»، یا «خوشحالم چون...». روی سوالاتی که با چرا شروع می‌شوند مانند «چرا احساس گرسنگی می‌کنم؟» تمرکز نکنید. سعی کنید علت اصلی مشکل را پیدا کنید.

«چرا» یک سؤال عملی برای خودآگاهی نیست، زیرا نشان می دهد که شما بر نتایج تمرکز می کنید و نه دلایل اساسی مشکلاتی که بر احساسات و افکار شما تأثیر می گذارد. در عوض، با پاسخ دادن به سوالاتی که با «چه» شروع می‌شوند، می‌توانید تصمیمات منطقی برای ارزیابی نقاط قوت و ضعف خود بگیرید. سپس می توانید به نتیجه گیری صحیح در مورد خودتان برسید.

با انجام این کار، به احتمال زیاد متوجه می‌شوید که ریشه رنج شما در افکارتان نهفته است. و برای جدا کردن خود از افکارتان، باید در لحظه حال زندگی کنید و از فکر کردن بیش از حد به ناامیدی ها یا ترس های خود دست بردارید.

 

همچنین بخوانید: 5 راه موثر برای کنار گذاشتن فکر کردن بیش از حد

 

2. تمرین ذهن آگاهی راهی عالی برای رسیدن به خودآگاهی است

ذهن آگاهی و خودآگاهی دست به دست هم می دهند. برای اینکه بتوانید از خودتان آگاه باشید، باید حواس تان به این باشد که چه کسی هستید. شما باید آماده باشید که با خودتان بنشینید و بدون قضاوت افکار و احساسات خود را مشاهده کنید. شما افکار خودتان نیستید و افکار شما کاملاً خود به خود و بدون هیچ کنترلی در ذهن شما ظاهر می شوند. شما می توانید با انجام تمرین ذهن آگاهی از افکار خود بدون عمل به آنها آگاه باشید.

هدف اصلی ذهن آگاهی این است که همیشه در زندگی خود حضور داشته باشید. زندگی در زمان حال و اکنون سخت است. بیشتر مردم زندگی خود را صرف احیای گذشته و ترس از آینده می کنند. عده زیادی از افراد به ندرت در لحظه حال زندگی می کنند. حتی اگر در مقاطع مختلف زندگی احساس ناامیدی یا سرخوردگی می کنید، باز هم با شخصیت اصلی خود آشنا بوده و می توانید افکار منفی خود را بدون زندگی در دوره ای مبتنی بر زمان مدیریت کنید. شما باید همین الان روی همین لحظه تمرکز کنید تا خودتان را پیدا کنید.

شما در زندگی چیزهای زیادی را پشت سر خواهید گذاشت، و اتفاقا تمرین ذهن آگاهی راهی عالی برای کنار آمدن با احساسات مختلف و تصدیق شادی، غم، خشم و ناامیدی است. به طور کلی، شما با انجام این تمرین بیشتر با خودتان آشنا خواهید شد، و این چیزی است که باعث می‌شود خودآگاه تر شوید.

 

همچنین بخوانید: مدیتیشن ذهن آگاهی چیست؟

 

3. یک مجله شخصی داشته باشید

اگر می خواهید فردی خودآگاه باشید، باید یک دفتر خاطرات داشته باشید تا احساسات خود را پردازش و در آن ثبت کنید. هدف شما باید در نظر گرفتن احساسات و فعالیت های خود در طول روز و حداقل یک بار در روز یادداشت برداری از آنها باشد.

از خود بپرسید چه چیزی باعث شده که حالت یا رفتار خاصی داشته باشید و آیا این رفتار خوب بوده است یا بد. به محرک‌های زندگی‌تان فکر کنید و به این بیاندیشید که چگونه بر شما تأثیر می‌گذارند، و چگونه می‌توانید آنها را مدیریت کرده یا از آنها دوری کنید. انعکاس برای ذهن و بدن شما خوب است زیرا زمانی را برای ثبت تجربیات روزانه خود اختصاص می دهید و نگاه دقیق تری به آنها خواهید داشت.

می توانید روی داشتن یک مجله ذهن آگاهی سرمایه گذاری کنید تا به شما کمک کند زندگی آگاهانه را تمرین کنید. همانطور که یادداشت های مجله در مورد همان افکار، ناامیدی ها و احساسات را مشاهده می کنید، به احتمال زیاد شروع به درک بزرگی ایگو یا نفس خود می‌کنید. در این زمینه، نفس به غرور و تکبر اشاره نمی کند، بلکه بیشتر به تمرکز بر روی خود و خودآگاهی اشاره دارد. این یک فرد ساخته شده است که فکر می کنید باید به جای آن چیزی که واقعا هستید باشید. اگر بدن و ذهن خود را کنار بگذارید، چه چیز واقعی در مورد خودتان را دوست دارید؟ این باید همان هدفی باشد که هنگام پاسخ دادن روزانه به درخواست‌های مجله شخصی خود به دنبال آن هستید.

 

4. یک تست خودآگاهی را کامل کنید

چقدر خودتان را درک می کنید؟ برای اطمینان و بدست آوردن مقادیر دقیق، همیشه می توانید یک تست خودآگاهی فردی انجام دهید. تست های زیادی وجود دارد که می توانید به صورت آنلاین و رایگان انجام دهید.

این تست های خودآگاهی به صورت چند گزینه ای ارائه می شوند. در پایان، نمره و تفسیری از میزان شناخت و درک خود از خودتان را دریافت خواهید کرد. علاوه بر این، نتایج آزمون به شما زمینه هایی را نشان می دهد که باید در آنها پیشرفت کنید.

برای تکمیل درک خود از خودتان، می توانید یک تست شخصیتی اولیه نیز انجام دهید. ممکن است نتایج متفاوتی را دریافت کنید که با دیدگاه شما در تضاد باشد. به این ترتیب، شما بهترین شانس را برای به دست آوردن یک دید جامع از خود دارید.

به نقاط قوت خود توجه داشته باشید و سعی کنید راه هایی برای بهبود آنها بیابید. علاوه بر این، به نقاط ضعف خود نگاهی بیندازید و سعی کنید آنها را اصلاح کنید.

همانطور که این نوع ارزیابی ها را انجام می دهید، به یاد داشته باشید که شما تعریف شخص دیگری نیستید و این به معنی آن است که باید دقیقا جوابی را انتخاب کنید که تعریف کننده خودتان است. به عنوان مثال، اگر تست شخصیت انجام می دهید، هر چیزی را که می خوانید به خود نسبت ندهید، حتی اگر به نظر چیزی باشد که می خواهید باشید. شما پیچیده تر از یکی از 16 تیپ شخصیتی هستید که به شما اختصاص داده شده است. همچنین، همانطور که یاد می گیرید، رشد کرده و تغییر می کنید، متوجه خواهید شد که شخصیت شما در طول زمان تغییر می کند. خودآگاهی به شما امکان می دهد رشدی که تجربه می کنید را ببینید. گرفتار عنوان ها نشوید، شما به هیچ عنوان آنقدر ابتدایی نیستید.

 

برای رسیدن به خودآگاهی بیشتر شنونده باشید.

 

5. بیشتر شنونده باشید

رایج ترین اشتباهی که بسیاری از ما مرتکب می شویم این است که همیشه می خواهیم صدایمان شنیده شود. ما می‌خواهیم در بحث‌ها پیروز شویم و به همه بگوییم که چرا فکر می‌کنیم افکار یا گفته‌هایمان درست است. اما هرگز نباید فراموش کنیم که هیچوقت همه چیز را نمی دانیم.

اگر برای گوش دادن و پذیرش بازخورد دیگران وقت نگذاریم چگونه می توانیم خودمان را بهتر درک کنیم؟ سفر خودآگاهی نیاز به درون نگری دارد. تنها زمانی می توانید به این هدف برسید که بیشتر شنونده باشید تا گوینده.

گوش دادن به کسانی که همیشه در اطراف شما هستند را به عادت تبدیل کنید. اظهارات و چیزهایی که دوستان نزدیک و خانواده در مورد شما می گویند را بدون قضاوت ارزیابی کنید. البته افرادی هستند که مدام سعی می کنند بی دلیل با شما صحبت کنند یا شما را شرمنده کنند. در چنین مواردی، سر موضع خود را بایستید و از خودتان دفاع کنید. و سعی کنید درک کنید که بیشتر مردم ترس ها و ناامنی های خود را فرافکنی می کنند. نظراتی که برای شما ارسال می شود معمولاً در مورد شما صادق نیستند.

اما برای یادگیری، به افرادی که با آنها روابط سالمی دارید گوش دهید. انجام این کار به شما یک حس واقعی از نحوه درک دیگران از شخصیت‌تان می دهد و به شما کمک می‌کند تا از شخصیت‌تان درک بهتری داشته باشید. فراموش نکنید که افراد مختلف دیدگاه های مختلفی در مورد شما دارند، پس آماده باشید تا همه اینها را بپذیرید.

 

 

6. زمانی را با خود بگذرانید

شما مسئول رفاه و موفقیت خود هستید و به همین دلیل باید روی خودتان سرمایه گذاری کنید. فکر کردن به چیزهای دیگر در زندگی آسان است. این در حالی است که همیشه خود را رها می کنید و حتی به این فکر نمی‌کنید که درون گرایی و خودآگاهی از زمانی شروع می شود که برای اولین بار با خودتان وقت می گذرانید.

بله، بچه هایتان همیشه به شما نیاز دارند، خانه باید تمیز باشد، باید مشخصات شغلی خود را به روز کنید، و غیره، اما چه زمانی با خودتان وقت می گذرانید؟ چرا در حالی که فراموش می کنید برای خودتان وقت بگذارید، زمان زیادی را روی چیزهای اطراف خود سرمایه گذاری می کنید؟

فقط به خودتان فضایی دور از افراد و چیزهای دیگر بدهید و بر روی بازتاب خود تمرکز کنید. گاهی اوقات خوب است که از حواس پرتی‌ها اجتناب کنید زیرا ذهن و بدن شما برای تمرکز بر حواس پرتی های روزانه که زندگی به وجود می آورد به سلامت کافی‌تان نیاز دارد.

فعالیت‌های انفرادی زیادی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید، به عنوان مثال، پیاده‌روی در صبح، نشستن در یک رستوران و تماشای جهان در حال گذر، خواندن کتاب مورد علاقه‌تان، و حتی گاهی اوقات فقط چند ساعت بیشتر خوابیدن کارهایی هستند که می‌توانید با انجام آنها برای خود وقت بگذارید. عادت کنید که حداقل هفته ای یک بار با خودتان وقت بگذرانید.

 

7. از دیدگاه سوم شخص از خودآگاهی استفاده کنید

آیا تا به حال پس از گوش دادن به آنچه دیگران در مورد شما می گویند، خود را در موقعیت آنها قرار داده اید؟ به عنوان مثال، زمانی که شخصی در مورد شما اظهارات بدی کرده است، احتمالاً احساس ناراحتی می کنید. اما آیا سعی کرده اید از دیدگاه شخص ثالث استفاده کنید؟

مزایای خودآگاهی نه تنها به شما بلکه به سایر افراد زندگی‌تان نیز خدمت می کند. در خودآگاهی همه چیز در مورد شناخت احساسات و رفتارهای خود و نحوه مدیریت موثر آنها در سناریوهای مختلف است.

شما در زندگی تحت تأثیر چیزهای زیادی قرار خواهید گرفت. اگر خودآگاه نباشید، ممکن است روابط معنادار، از جمله مشاغل خود را از دست بدهید. به همین دلیل است که همیشه باید سعی کنید دیدگاه افراد متفاوت را در نظر بگیرید و موقعیت ها را متفاوت تحلیل کنید.

اگر این کار را انجام دهید، کمتر عصبانی می شوید و از موقعیت هایی که احتمالاً آرامش درونی شما را مختل می کند دور می شوید. علاوه بر این، از انتقاد بیش از حد از خودتان که مخرب ترین ویژگی افراد است، اجتناب خواهید کرد. افکار منفی ما می تواند مانع از داشتن حس خودآگاهی شود.

 

زمانی را به خودتان اختصاص دهید و ببینید که چگونه خود را بهتر درک خواهید کرد.

 

8. خودتان را درمان کنید

شما در وهله اول مال خودتان هستید و بهتر از هر کس دیگری در زندگی‌تان، خود را خواهید شناخت. در سفر خودآگاهی، دوره‌های سخت و دوران خوبی را پشت سر خواهید گذاشت که به شما کمک می‌کنند تا با آنچه هستید بیشتر آشنا شوید. اگر برای یادگیری بیشتر آماده باشید، هر چیزی که در زندگی از سر می گذرانید به شما کمک می کند تا خودآگاهی‌تان را توسعه دهید.

زمانی که مشکلات به وجود می آیند و شکل شما را تغییر می دهند، زندگی می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. گاهی اوقات ممکن است از خود بپرسید: "آیا من واقعاً سزاوار هر آنچه دارم و تجربه می کنم هستم؟" یا "من چه کاری کرده‌ام که سزاوار تجربه همه اینها هستم"؟

صرف نظر از مرحله ای از زندگی که در آن قرار دارید؛ هدف شما همیشه باید این باشد که به خودتان برگردید. به همین دلیل است که همیشه باید این برنامه ریزی را داشته باشید که چگونه می توانید برای سلامت روحی و جسمی خود با خودتان به خوبی رفتار کنید.

بیرون بروید و غذاهایی را بخورید که همیشه آنها را هوس کرده اید. به این توجه کنید که وقتی در یک منطقه راحتی متفاوت هستید روح شما چگونه ذوب می شود و احساسات خود را درک کنید. خودتان را تحت یک برنامه روتین صبحگاهی بدون غافلگیری قرار ندهید.

زندگی خیلی کوتاه است و به همین دلیل است که هرازگاهی باید برای بازدید از مکان ها یا افراد جدید برنامه ریزی کنید. و اگر خیلی خسته هستید و نمی توانید کاری انجام دهید، خوب، می توانید تمام روز بنشینید یا بخوابید و هیچ کاری انجام ندهید. وقت گذاشتن برای امتحان برخی از ایده های خود مراقبتی می تواند به شما کمک کند. خودآگاهی معمولاً در دوره های آرامش به وجود می آید.

 

 

نتیجه گیری

سفر به سوی خودآگاهی به درازای یک عمر طول خواهد کشید. بهترین کار این است که در حین حرکت در سفر تکاملی در حال تغییر به سمت شناخت خود، به یادگیری ادامه دهید. سلامت جسمانی و همچنین سلامت روانی خود را درک کنید تا خود را در بهترین و بدترین حالت خودتان بشناسید. علاوه بر این، خود را در مورد شیوه‌های روان‌شناختی مختلف که می‌تواند به شما کمک کند تا تبدیل به فردی با اعتماد به نفس و مهربان شوید، آموزش دهید. هدف خود را بر روی درون سنجی قرار دهید و دائماً با سلامت درونی خود در تماس باشید.

 

منبع

اشتراک گذاری این مطلب
نظرات شما :
کد امنیتی
مطالب و مقالات دنیای موسیقی درمانی
راهکارهایی برای بالا بردن کیفیت زندگی
برای خرید سریع این محصول شماره همراه خود را وارد کنید :
برای دانلود این پادکست و دسترسی آنلاین به همه پادکست‌ها عضو دنیای موسیقی درمانی شوید و اگر عضو هستید وارد حساب کاربری خود شوید