سینوسهای شما فضاهای پر از هوا در جمجمه پشت گونهها، ابروها و فکتان هستند. سینوزیت یا عفونت سینوسی زمانی اتفاق میافتد که بافتهای داخل سینوسهای شما متورم یا ملتهب شوند. ممکن است بدانید که ویروسها، باکتریها و قارچها همگی دلایل بالقوهای هستند که باعث عفونت سینوسی میشوند – اما آنها تنها علت این وضعیت نیستند.
سایر عللی که در ایجاد عفونت سینوسی نقش دارند عبارتند از آلرژی، مسائل مربوط به ساختار سینوسی مانند پولیپ، و عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن. برای اطلاعات بیشتر در مورد علل سینوزیت، عوامل خطر و زمان مراجعه به پزشک در ادامه این مطلب مفید با دنیای موسیقی درمانی همراه باشید.
1. ویروس ها
بیشتر عفونتهای سینوسی با سرماخوردگی شروع میشوند. ویروسها باعث سرماخوردگی میشوند و میتوانند بافت بینی را متورم کرده و سوراخهایی که معمولاً سینوسها را تخلیه میکنند را مسدود کنند.
اگر یک ویروس باعث عفونت سینوس شما شود، آنتی بیوتیک ها کمکی نمی کنند زیرا این داروها فقط باکتری ها را از بین می برند. با این حال، میتوانید از درمانهایی مانند اسپریهای استروئیدی بینی، ضداحتقانهای دهان و/یا شستشوی بینی استفاده کنید.
2. آلرژی
از آنجایی که التهاب می تواند مجاری بینی را مسدود کرده و از تخلیه آن جلوگیری کند، آلرژی اغلب با عفونت سینوسی همراه است. اگر مستعد آلرژی یا تب یونجه هستید، از چیزهایی مانند کنه های گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی و کپک که باعث واکنش های آلرژیک می شوند، اجتناب کنید. آنتی هیستامین ها و اسپری های بینی با نسخه یا بدون نسخه می توانند التهاب مزمن در سینوس ها و پوشش بینی را کاهش دهند.
3. باکتری ها
در حالی که بیشتر علل عفونی عفونت های سینوسی در واقع ویروسی هستند، اگر شما دچار سینوزیت باکتریایی شوید، پس از مشورت با یک پزشک می توانید آن را با آنتی بیوتیک ها درمان کنید.
4. پولیپ بینی
پولیپ بینی توده های کوچک و خوش خیمی هستند که از بینی یا بافت های سینوس ایجاد می شوند و می توانند باعث مسدود شدن حفره های سینوس شده و از تخلیه مخاط و ایجاد عفونت سینوس جلوگیری کنند. این رشد همچنین می تواند راه های هوایی را محدود کرده و باعث سردرد شود.
پولیپ ها با اسپری های استروئیدی بینی یا دوره کوتاهی از استروئیدهای خوراکی درمان می شوند. اگر درمانهای استروئیدی مؤثر واقع نشد، ممکن است جراحی لازم باشد.
5. آلاینده های تحریک کننده و دود
آلرژنها و آلایندههای موجود در هوا - مانند گرد و غبار و آلودگی هوای بیرون - می توانند در ایجاد سینوزیت نقش داشته باشند. برای کاهش بروز عفونتهای سینوسی - بهویژه اگر آلرژی یا آسم دارید - تا حد امکان از این مواد محرک اجتناب کنید. یک دستگاه تصفیه هوا نیز می تواند آلاینده های موجود در هوا را کاهش دهد.
6. قارچ
در حالی که عفونت های قارچی سینوسی می توانند در افراد سالم رخ دهند، اما در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند شایع تر هستند. هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما آسیب پذیر است، قارچ ها می توانند در محیط های مرطوب و تاریک مانند سینوس های شما رشد کنند. شایع ترین قارچ مرتبط با سینوزیت، قارچ افشانکچه یا Aspergillus است.
عفونت های قارچی سینوسی طیف گسترده ای از تحریک خفیف تا بسیار شدید و بالقوه کشنده را شامل می شود. همچنین بسته به نوع قارچ و حاد یا مزمن بودن عفونت، درمان نیز بسیار متفاوت خواهد بود.
7. آناتومی بینی
مشکلات ساختاری مربوط به بینی شما می تواند منافذ سینوس را مسدود کرده و از تخلیه مخاط جلوگیری کند. به عنوان مثال، انحراف تیغه بینی - زمانی که بخش مرکزی بینی به یک طرف منتقل می شود - و آدنوئیدهای بزرگ شده، توده های بافتی در راه هوایی شما نیز اغلب با عفونت های مزمن سینوسی مرتبط هستند. ممکن است برای اصلاح این ناهنجاری ها جراحی لازم باشد.
با این حال، عوارض ناشی از جراحی مکرر سینوس، مانند تشکیل بافت اسکار، در واقع می تواند به علت سینوزیت مزمن تبدیل شود.
عوامل خطر
چند عامل می تواند خطر ابتلا به عفونت سینوسی را افزایش دهد. آنها عبارتند از:
- تغییر ارتفاع، مانند هنگام پرواز یا غواصی
- بیماریهایی مانند فیبروز کیستیک که باعث ایجاد مخاط چسبناک و غلیظ در اندام های تنفسی می شود.
- آدنوئیدهای بزرگ - بافت های لنفاوی که در راه هوایی فرد یافت می شود
- استفاده بیش از حد از اسپری های ضد احتقان بینی
- سرماخوردگی های ویروسی مکرر
- آلرژی فصلی
- مشکلات ساختاری مرتبط با سینوس، مانند پولیپ بینی
- سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود دست دوم
- سیستم ایمنی ضعیف یا استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
- شنا یا غواصی در کلر
- عفونت یا بیماری دندان
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
پزشک شما میتواند با معاینه فیزیکی و دریافت اطلاعات در مورد علائمتان، تشخیص دهد که آیا عفونت سینوسی دارید یا خیر. همچنین، باید به دنبال مراقبت پزشکی باشید اگر:
- در طول سال بارها به عفونت سینوسی سینوزیت مبتلا می شوید
- تب خفیف (کمتر از 101 درجه) داشته باشید که بیش از یک یا دو روز طول می کشد
- تب 101 درجه یا بیشتر داشته باشید
- علائم شدیدی مانند سردرد بسیار بد یا درد در صورت خود دارید
- علائمی دارید که بهبود می یابند اما بعدا بدتر می شوند
- هنوز بعد از 12 هفته علائم دارید یا علائمی دارید که بعد از 10 روز بهبود نمی یابند
یک بررسی سریع
سینوزیت دلایل مختلفی دارد، از میکروب هایی مانند ویروس ها و باکتری ها گرفته تا مشکلات ساختار بینی. بسیاری از عوامل خطر مانند انسداد بینی به دلیل پولیپ یا انحراف تیغه بینی، آلرژی یا ضعف سیستم ایمنی می توانند در ایجاد عفونت سینوسی نقش داشته باشند. اگر مواردی مانند چندین عفونت سینوسی در یک سال، علائم شدید سینوزیت یا علائم طولانی مدت را تجربه کردید، به پزشک خود مراجعه کنید.