آیا تمایل دارید نیمه پر لیوان را ببینید یا نیمه خالی آن را؟ احتمالاً این سؤال را بارها شنیده اید. پاسخ شما مستقیماً به مفهوم مثبت اندیشی و اینکه دیدگاه مثبت یا منفی نسبت به زندگی دارید مربوط می شود. مثبت اندیشی نقش مهمی را در روانشناسی مثبت گرا ایفا می کند. روانشناسی مثبت گرا حوزه ای فرعی است که به مطالعه این موضوع اختصاص دارد که چه چیزی باعث شادی و رضایت افراد می شود.
تحقیقات نشان داده است که تفکر مثبت می تواند به مدیریت استرس کمک کند و حتی نقش مهمی در سلامت و رفاه کلی شما ایفا می کند. این می تواند به مبارزه با احساس عزت نفس پایین کمک کند، سلامت جسمی را بهبود بخشیده و به روشن شدن دیدگاه کلی شما در زندگی کمک کند.
در این مقاله درباره چیستی مثبت اندیشی و فواید مثبت بودن برای سلامتی بحث خواهیم کرد. همچنین برخی از استراتژیهایی را که میتوانید برای تبدیل شدن به یک متفکر مثبتتر استفاده کنید، بررسی میکند.
مثبت اندیشی و تفکر مثبت چیست؟
مثبت اندیشی یعنی برخورد با چالش های زندگی با دیدی مثبت. این به این معنا نیست که دنیا را با لنزهای رنگی ببینید که تمام جنبه های منفی زندگی را نادیده می گیرد.
مثبت اندیشی لزوما به معنای دوری از موقعیت های دشوار نیست. در عوض، این مفهوم به این معناست که از موانع احتمالی حداکثر استفاده را ببرید، سعی کنید بهترین ها را در افراد دیگر ببینید و به خود و توانایی هایتان با دید مثبت نگاه کنید.
برخی از محققان، از جمله مارتین سلیگمن، روانشناس مثبت گرا، تفکر مثبت را بر اساس سبک توضیحی تعریف می کنند. سبک توضیحی شما، نحوه توضیح و تفسیرتان از دلیل وقوع اتفاقات و رویدادهای زندگی است.
- سبک توضیحی خوش بینانه: افرادی که دارای سبک توضیحی خوش بینانه هستند، تمایل دارند زمانی که اتفاقات خوب رخ می دهد به خود اعتبار بدهند و معمولاً نیروهای خارجی را برای نتایج بد سرزنش می کنند. آنها همچنین تمایل دارند که رویدادهای منفی را به عنوان مسائل موقتی و غیر معمول ببینند.
- سبک توضیحی بدبینانه: افرادی که دارای سبک توضیحی بدبینانه هستند، اغلب زمانی که اتفاقات بدی رخ می دهد، خود را سرزنش می کنند، اما نمی توانند اعتبار کافی برای نتایج موفقیت آمیز را به خود اختصاص دهند. آنها همچنین تمایل دارند که رویدادهای منفی را به عنوان چیزهای مورد انتظار و ماندگار ببینند. همانطور که می توانید تصور کنید، سرزنش کردن خود برای رویدادهای خارج از کنترل شما یا مشاهده این رویدادهای ناگوار به عنوان بخشی مداوم از زندگی تان می تواند تأثیر مخربی بر وضعیت ذهنی شما داشته باشد.
افراد مثبت اندیش تمایل بیشتری به استفاده از یک سبک توضیحی خوش بینانه دارند، اما شیوه ای که مردم از طریق آن دلیل وقوع رویدادها را توضیح می دهند نیز بسته به موقعیت دقیق می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، فردی که به طور کلی مثبت اندیش است، ممکن است در موقعیت های چالش برانگیز مانند محل کار یا مدرسه از سبک توضیح بدبینانه تری استفاده کند.
خلاصه
در حالی که عوامل زیادی وجود دارد که تعیین می کند آیا یک فرد دیدگاه مثبتی دارد یا خیر، روشی که آنها رویدادهای زندگی خود را توضیح می دهند که به عنوان سبک توضیحی آنها شناخته می شود، نقش مهمی ایفا می کند.
همچنین بخوانید: قدرت مثبت اندیشی چگونه سلامت روان را بهبود می بخشد؟
روانشناسی مثبت گرا در مقابل مثبت اندیشی
در حالی که اصطلاحات «مثبتاندیشی» و «روانشناسی مثبت گرا» گاهی به جای یکدیگر استفاده میشوند، مهم است که درک کنیم که آنها یکسان نیستند. مثبت اندیشی یعنی نگاه کردن به چیزها از دیدگاه مثبت. این نوعی تفکر است که بر حفظ یک نگرش خوش بینانه و مثبت متمرکز است. روانشناسی مثبتگرا شاخهای از روانشناسی است که به بررسی تأثیرات خوشبینی، عوامل ایجاد آن و زمان بهترین استفاده از آن میپردازد.
فواید مثبت اندیشی برای سلامتی
در سال های اخیر به لطف کتاب های خودیاری مانند «راز» به اصطلاح «قدرت مثبت اندیشی» توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در حالی که این کتابهای پاپ سایکولوژی یا روانشناسی عامه پسند اغلب تفکر مثبت یا فلسفههایی مانند قانون جذب را بهعنوان نوعی نوشداروی روانشناختی مطرح میکنند، تحقیقات تجربی نشان دادهاند که بسیاری از مزایای سلامتی بسیار واقعی با تفکر مثبت و نگرشهای خوشبینانه مرتبط هستند.
از جمله این مزایای سلامتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدیریت استرس و مهارت های مقابله ای بهتر
- افزایش سلامت روانی
- مقاومت بیشتر در برابر سرماخوردگی
- افزایش رفاه جسمانی
- طول عمر بیشتر
- میزان کمتر افسردگی
- کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی
یک مطالعه روی 1558 سالمند نشان داد که مثبت اندیشی می تواند ضعف در دوران پیری را نیز کاهش دهد.
یک مطالعه در سال 2018 که در مجله تحقیقات پیری منتشر شد نشان داد که داشتن نگرش ذهنی مثبت با کاهش مرگ و میر در یک دوره 35 ساله مرتبط است. همچنین افرادی که از دیدگاه مثبت تری برخوردار بودند، به احتمال زیاد ورزش بدنی منظم، اجتناب از سیگار کشیدن، رژیم غذایی سالم و خواب با کیفیت بیشتری داشتند.
واضح است که مثبت اندیشی فواید زیادی دارد. اما دقیقاً چرا مثبت اندیشی چنین تأثیر قوی بر سلامت جسمی و روانی دارد؟
یک نظریه این است که افرادی که مثبت فکر می کنند کمتر تحت تاثیر استرس قرار می گیرند. تحقیقات نشان می دهد که داشتن افکار خودکار مثبت به افراد کمک می کند تا در مواجهه با رویدادهای استرس زا زندگی انعطاف پذیرتری بیشتری داشته باشند. افرادی که سطوح بالایی از تفکر مثبت را دارند، بیشتر احتمال دارد که از رویدادهای استرس زا زندگی دور شوند و احساس بهتر و بیشتری از معنای واقعی زندگی داشته باشند.
احتمال دیگر این است که افرادی که مثبت فکر می کنند به طور کلی زندگی سالم تری دارند. آنها ممکن است بیشتر ورزش کنند، از رژیم غذایی مغذی تری پیروی کرده و از رفتارهای ناسالم اجتناب کنند.
چگونه تفکر مثبت را تمرین کنیم
در حالی که ممکن است بیشتر مستعد تفکر منفی باشید، استراتژی هایی وجود دارد که می توانید از آنها برای تبدیل شدن به یک مثبت اندیش استفاده کنید. تمرین منظم این استراتژیها میتواند به شما کمک کند تا عادت کنید که دیدگاه مثبتتری نسبت به زندگی داشته باشید.
- به افکار خود توجه کنید: به نوع افکاری که هر روز دارید توجه کنید. اگر متوجه شدید که بسیاری از آنها منفی هستند، سعی کنید بصورت آگاهانه نحوه تفکر خود را به روشی مثبت تر تعریف کنید.
- در یک مجله قدردانی بنویسید: تمرین قدردانی می تواند طیف وسیعی از مزایای مثبت را داشته باشد و می تواند به شما کمک کند تا چشم انداز بهتری ایجاد کنید. تجربه افکار سپاسگزار به افراد کمک می کند تا احساس خوش بینی بیشتری داشته باشند.
- از خودگویی مثبت استفاده کنید: نحوه صحبت با خود می تواند نقش مهمی در شکل دادن به دیدگاه شما داشته باشد. مطالعات نشان دادهاند که تغییر به سمت خودگویی مثبت میتواند تأثیر مثبتی بر احساسات و نحوه واکنش شما به استرس داشته باشد.
مشکلات بالقوه مثبت اندیشی
در حالی که مثبت اندیشی فواید بسیاری دارد، اما در واقع مواقعی وجود دارد که تفکر واقع بینانه سودمندتر است. به عنوان مثال، در برخی شرایط، تفکر منفی در واقع می تواند به تصمیم گیری ها و نتایج دقیق تری منجر شود.
برخی تحقیقات نشان داده اند که تفکر و خلق و خوی منفی در واقع می تواند به افراد کمک کند تا قضاوت های بهتر و دقیق تری داشته باشند.
با این حال، تحقیقات نشان می دهد که خوش بینی واقع بینانه ممکن است ایده آل باشد. نتایج یک مطالعه در سال 2020 که در بولتن شخصیت و روانشناسی اجتماعی منتشر شد نشان داد افرادی که انتظارات اشتباه دارند، خواه این انتظارات خوش بینانه یا بدبینانه باشند، در مقایسه با واقع گرایان از نظر سلامت روانی وضعیت بدتری دارند.
نویسندگان این مطالعه اعتقاد دارند که ناامیدی که افراد خوشبین زمانی که امیدهای زیادشان محقق نمیشود تجربه میکنند، میتواند تأثیر منفی بر رفاه داشته باشد. این بدان معنا نیست که مردم باید تلاش کنند تا افکار بدبینانه داشته باشند، چرا که مطالعات نشان می دهد که افراد با دیدگاه منفی بدترین وضعیت را دارند. درعوض، داشتن یک دیدگاه کلی مثبت که بر انتظارات واقع بینانه متمرکز است، می تواند بهترین رویکرد باشد.
در برخی موارد، تفکر مثبتی که نامناسب به کار گرفته شده است می تواند از مرز چیزی که به عنوان مثبت گرایی سمی شناخته می شود، عبور کند. مثبت گرایی سمی شامل اصرار بر حفظ یک طرز فکر مثبت بدون توجه به این که یک موقعیت چقدر ناراحت کننده، وحشتناک یا آسیب زا باشد است. این نوع مثبت اندیشی بیش از حد می تواند مانع از برقراری ارتباط واقعی شده و باعث شود افراد در صورت تلاش برای حفظ چنین دیدگاه بیش از حد مثبتی، احساس شرم یا گناه را تجربه کنند.
خلاصه
مثبت اندیشی می تواند گاهی اوقات مشکلاتی داشته باشد. در حالی که داشتن یک دیدگاه کلی مثبت مهم است، انتظارات غیرواقعی بالا می تواند منجر به ناامیدی شود. ناتوانی در پذیرش هر گونه هیجان منفی، که به عنوان مثبت گرایی سمی شناخته می شود، می تواند تأثیر منفی بر سلامت روانی داشته باشد.
سخنی از دنیای موسیقی درمانی در مورد قدرت و فواید مثبت اندیشی
حتی اگر خوشبین نیستید، کارهایی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا یاد بگیرید چگونه مثبتتر فکر کنید و به یک فرد مثبت اندیش تبدیل شوید. یکی از اولین گام ها این است که روی مونولوگ یا تک گویی درونی خود تمرکز کرده و به خودگویی خود توجه کنید.
سوالات متداول
چگونه تمرین مثبت اندیشی را شروع کنم؟
استراتژی هایی که می تواند تفکر مثبت شما را بهبود بخشد شامل توجه به افکار و تلاش آگاهانه برای تغییر افکار منفی به افکار مثبت است. تمرین خودگویی مثبت و تمرین قدردانی نیز می تواند راه های مفیدی برای شروع داشتن دیدگاه مثبت تر باشد.
چرا مثبت اندیشی مهم است؟
مثبت اندیشی به این دلیل مهم است که می تواند تأثیر مفیدی بر سلامت جسمی و روانی داشته باشد. افرادی که دیدگاه مثبت تری نسبت به زندگی دارند، بهتر با استرس کنار می آیند، ایمنی بهتری داشته و خطر مرگ زودرس کمتری دارند. مثبت اندیشی همچنین به افزایش احساس شادی و رضایت کلی از زندگی نیز کمک می کند.
مزایا و معایب مثبت اندیشی چیست؟
نشان داده شده است که مثبت اندیشی به مردم کمک می کند تا زندگی سالم تر و شادتری داشته باشند. هنگامی که آنها دیدگاه مثبتی داشته باشند، به احتمال زیاد رفتارهای سالمی مانند ورزش کردن، تغذیه سالم و استراحت مناسب دارند. نکات منفی مثبت اندیشی شامل خطر شکل گیری انتظارات بیش از حد بالا است که منجر به ناامیدی و تأثیرپذیری از مثبت گرایی سمی می شود.
چگونه تفکر خود را از منفی به مثبت تغییر دهیم؟
تمرین تمرکز حواس می تواند راهی برای ایجاد خودآگاهی و آگاهی بیشتر از اینکه چگونه افکار منفی شما بر خلق و خو و رفتارتان تأثیر می گذارد، باشد. همانطور که در شناسایی الگوهای افکار منفی بهتر می شوید، می توانید قدم هایی را برای تغییر به سمت ذهنیت مثبت تر بردارید. جایگزینی فعالانه افکار منفی با افکار مثبت می تواند به شما کمک کند تا در نهایت یاد بگیرید که مثبت اندیش تر باشد.